ufólámpaNálunk “ufo”-lámpák vannak. Belülről a búra test fehérre festett.

Az jutott az eszembe, mi lenne, ha háztartási alufóliával fedném be a hátsó részt. Így hatásosabb lenne a fényvisszaverés.
Ezt még tavaly meg is csináltam. Kívülről csak annyi látszik, hogy kb. 30-50%-al fényesebbek lettek a lámpák. Tehát ennyivel kisebb izzót is be lehet helyezni, ha jó a régi fényerő is. Pl. 1 20W-os energiatakarékos izzó helyett lehet egy 12-15W-osat is betenni. Vagy ahol a kevés használat miatt normál izzót használtunk, ott a 100W-os helyett elég lehet 60W-os is.

Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk pl. a konyhában is, a konyhabútor alá rejtett fénycsövek mögé helyezett alufóliával is.

Amire figyeljünk:

  • Áramütés veszély!
  • Az alufóliának van egy fényesebb és egy kevésbé fényes oldala, ragasztóval a kevésbé fényest kenjük be.

3 thoughts on “Világítás hatékonyság növelés

  1. Ez nem egy témába vágó hozzászólás lesz, ha zavaró, akkor bocsánat, nyugodtan töröld!

    Elkezdtem olvasni a naplódat, mert érdekel engem is a téma, adtál már néhány jó ötletet. Ha meg lehetne oldani, akkor a WordPresst állítsd át kérlek úgy, hogy RSS-ben a teljes cikket kiadja, mert jelenleg csak az elejét teszi bele. Én alapvetően Akregatorban olvasok naplókat, és csak akkor szoktam böngészővel is behozni, ha nagyritkán hozzászólok valahol (mint most is). Így viszont muszáj minden cikkedet megnézzem böngészőben is, mert a hírolvasóban csak az elejét látom. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.