Gerbera, a méregmentesítőA természetben is a növények alakítják át a CO2-őt oxigénné. Valamint pormentesítik a levegőt, és sok más szennyezőanyagot is megkötnek. Ugyanezt a szerepet tölthetik be a szobanövények is az épületekben. Természetesen nem mindegy, hogy milyen növényeket használunk.

Milyen szobanövényeket neveljek?

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) és az Amerikai Kertépítők Szövetsége (ALCA) 2 éves laborteszteket végzett, hogy mely növények kötik meg leghatásosabban a beltérben keletkező mérgeinket. Ezen a vizsgálaton az alábbi növények “nyertek”:

 1. Bambuszpálma (Chamaedorea seifritzii)
 2. Rákvirág (Aglaonema modestum)
 3. Szobaborostyán (Hedera helix)
 4. Gerbera (Gerbera jamesonii)
 5. Sárkányfa fajok (Dracaena sp.)
 6. Tigrislevél (Sansevieria laurentii)
 7. Krizantém (Chrysanthemum morifolium)
 8. Vitorlavirág (Spathiphyllum „Mauna Loa”)

Ehhez a listához hozzá teszem a “zöldikét”(Chlorophytum comosum) és fikuszt (ficus benjanima) nevű növényt. A zöldike a “Zöldköznapi kalauz” című könyvben szerepelt. Ezt a könyvet nagyon tudom ajánlani, bár sajnos jelenleg úgy tudom anyagiak hiányában nem kapható. Nekem is megvolt, csak már sajnos nem tudom kinek adtam kölcsön.

Mi otthon a

vitorlavirág a méregmegkötő
vitorlavirágot,
ficus benjamina

a fikuszt
Zöldike

és a zöldikét alkalmazzuk.

2 thoughts on “Vegyszermentesen – Szobanövényekkel a mérgek ellen

 1. Kedves Barátom!

  Tavaly nyáron költöztünk új lakásba. Eddig nem, de egy néhány hónap óta, amikor kinyitjuk az ablakokat, penetráns illatok illetve dohányfüst jön be azokon a lakásunkba.

  A szagok vélhetőleg az alattunk lévő lakásból terjedhetnek (dohányos család lakik ott), illetve vélelmezzük, hogy régen lehetett festés a lakásukban, és a sok füst beleivódott a falakba, bútorokba, szövetekbe, és amikor kinyitják az ablakot, ezek a bűzök szellőznek ki – sajnos hozzánk meg be.

  Tanácstalanok vagyunk, milyen módon állíthatnánk meg e kellemetlen jelenséget; ráadásul a feleségem allergiás is a dohányfüstre és a penészgombára, dohra, mely részecskékből – véleménye szerint – a bejövő levegő is jócskán tartalmaz kisebb-nagyobb adagokat.

  Van valami haszálható és nem túl költséges ötleted?

  Válaszodat türelmetlenül várva, üdv: Péter

 2. Kedves Péter!

  Sajnálom, hogy ilyen helyzetben vagytok. 🙁

  Az a baj, hogy a nagy mennyiségű mérgező anyagokat, csak komoly szűrőberendezésekkel lehet kiszűrni. Mi szerencsés helyzetben vagyunk. Vidéki házban lakunk és így jobban tudjuk megelőzni / megfékezni az ilyen jellegű dolgokat.

  Nagyon szeretnék valami jó tanácsot adni, de sajnos ilyen irányú személyes tapasztalatom nincs.
  Rákerestem a neten és az alábbiakat találtam, ezekkel próbálkozhattok:
  – A cigarettafüst hatásos ellenszere az ecetes vagy vizes szivacs. Onnan ahonnan jön (ablak) próbálkozhattok ecettel vagy vízzel átitatott szivacsot elhelyezni. A szivacs magába szívja a füstöt.
  http://index.hu/gazdasag/vilag/bignose1122/

  Örülnék, ha valamelyiket tudnátok hasznosítani. Mondjuk a pereskedést bízom benne el lehet kerülni.
  Nem tudom, van-e teraszotok (ebben az esetben bő növényzettel lehetne még esetleg védekezni), vagy valamilyen másik szellőztetési lehetőség (másik ablak, ajtó?)

  Nem tudom mikre allergiás még kedves feleséged.
  Szervezetében nagy mennyiségű méreganyag lehet lerakódva. Nagyobb részt ebből alakulnak ki allergiák, illetve a nem megfelelő emésztésből.
  Vigyázzatok, mert az allergia sok esetben a rák előszele!
  Több oka is lehet, hogy miért rakódik le nagy mennyiségű méreganyag a szervezetben. Az egyik lehetséges méregtelenítő megoldás, a megfelelő tiszta vízmennyiség bevitel naponta kb. 2 liter. + só is megfelelő mennyiségben.
  Nálam ez és a cukor csökkentése elmulasztotta az allergiámat (kip-kop). Pedig 4 keresztes allergiám volt szinte mindenre.

  Sok sikert, és ha bármi további kérdésed van nyugodtan írj.
  Bízom benne azért sikerült valamit segítenem:
  Feri

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.