Vegyszermentesen – környezetbarát tisztítás, takarítás 1

tisztítás citrommalAzzal, hogy a mai modern tisztítószereket használjuk, nem csak magunknak ártunk, a természetnek is. Amikor leengedjük a lefolyóba az olajat, a duguláselhárító vegyszert vagy éppen a vízkőoldót, komoly gondokat okozhatunk a szennyvíztisztítóknak. Értem ez alatt akár az emésztő gödör baktériumait is.

Rozsdamentes felületek tisztítása citrommal

Feleségem, Melinda hosszú ideig hideg zsíroldót használt. Ez mivel a nem szereti a gumikesztyűt így nem csak a tüdejét, de a kézét is szétmarta.

Nem olyan régen kipróbálta egy kifacsart citrom levét, ezt rászórta a gáztűzhely, és a páraelszívó rozsdamentes felületére, majd hagyta egy kicsit állni. Csodák csodája a felület ugyanolyan tiszta lett mint a hideg zsíroldóval!

Töltsük a kifacsart citrom levét egy pumpás pl. ablakmosó flakonba, majd spricceljük le a felületet. A legvégén egy tiszta ronggyal töröljük át. Nem csak acél felületeken alkalmazhatjuk.

Illatosít is, valamint baktérium ölő hatása is van.

Vízkő eltávolítás ecettel

Csodák csodája, de az ecet ugyanolyan jól hat, mint a vízkőoldók. Sőt az ecet 5%-os oldata a baktériumok 90%-át elpusztítja. Ilyen %-ban ráadásul nem is olyan büdös, mint amennyire elriaszt sok embert a használattól.

Hordjuk fel a tisztítandó felületre, pl. egy ronggyal az ecetet. Ha keményebb a vízkő rajta is hagyhatjuk néhány percig a törlőkendőt.

Szódabikarbonáttal a kárpit tisztítás

Szórjuk be a felületet, majd porszívózzuk fel a fehér port.

Ablakmosás ecetes vízzel

Készítsünk ecetes vizet és ezzel mossuk le az üvegeket.