Vegyszerek, vegyi anyagok környezetünkben – bevezető

vegyszerek környezetünkbenAzt még sokan tudjuk, hogy a modern kor mennyi szervezetünkre káros anyagot hozott az életünkbe.

Azt már kevesebben, hogy ezek pontosan mit okoznak, mit lehet használni helyettük, hogyan lehet védekezni ellenük.

Azt, hogy pontosan mit okoznak sokszor még a gyártók sem tudják.

Például a még nem is olyan régen gyártott monitorok és TV készülékek borítását tűzálló műanyagból készítették. A célját tökéletesen betölti (tűzálló), viszont folyamatosan “párologtatnak” rákkeltő anyagokat a levegőbe.
Az EU nem olyan régen fogadott el egy törvényt, melynek következtében elkezdik vizsgálgatni az egyes vegyi anyagok ránk gyakorolt hatásait. Ez sajnos nem kis munka, és sokáig fog tartani. Több 10 évig. Talán már meg sem érjük, mire kézzel fogható eredményei lesznek.

A legtöbb cég eladni akar. Mivel nagy a verseny, olyan, hogy egészségügyileg mit okoz nincs, hiszen nem fér bele a “keretbe”. Reklámjaival elhiteti velünk, hogy mennyivel jobbak az ő modern termékei mint azok a dolgok amiket még 50 évvel ezelőtt használtunk. Pedig sokszor az az igazság, hogy már elfelejtettük, hogy a régi dolgok is milyen hatásosak voltak. Vagy egyszerűen már meg sem tanították nekünk a régi dolgokat.

A másik nagy probléma a vegyi anyagokkal, mivel nem természetes anyagok, nehezen is bomlanak le. Így nem látjuk előre mit okoznak a környezetünknek hosszú távon.

Ezért szeretnék elindítani egy cikksorozatot, amely igyekszik megoldásokat kínálni a vegyi anyagok elleni védekezésre, az esetleges helyettesítő anyagokra, illetve, hogy mit kerüljünk.