vegyszerek környezetünkbenAzt még sokan tudjuk, hogy a modern kor mennyi szervezetünkre káros anyagot hozott az életünkbe.

Azt már kevesebben, hogy ezek pontosan mit okoznak, mit lehet használni helyettük, hogyan lehet védekezni ellenük.

Azt, hogy pontosan mit okoznak sokszor még a gyártók sem tudják.

Például a még nem is olyan régen gyártott monitorok és TV készülékek borítását tűzálló műanyagból készítették. A célját tökéletesen betölti (tűzálló), viszont folyamatosan “párologtatnak” rákkeltő anyagokat a levegőbe.
Az EU nem olyan régen fogadott el egy törvényt, melynek következtében elkezdik vizsgálgatni az egyes vegyi anyagok ránk gyakorolt hatásait. Ez sajnos nem kis munka, és sokáig fog tartani. Több 10 évig. Talán már meg sem érjük, mire kézzel fogható eredményei lesznek.

A legtöbb cég eladni akar. Mivel nagy a verseny, olyan, hogy egészségügyileg mit okoz nincs, hiszen nem fér bele a “keretbe”. Reklámjaival elhiteti velünk, hogy mennyivel jobbak az ő modern termékei mint azok a dolgok amiket még 50 évvel ezelőtt használtunk. Pedig sokszor az az igazság, hogy már elfelejtettük, hogy a régi dolgok is milyen hatásosak voltak. Vagy egyszerűen már meg sem tanították nekünk a régi dolgokat.

A másik nagy probléma a vegyi anyagokkal, mivel nem természetes anyagok, nehezen is bomlanak le. Így nem látjuk előre mit okoznak a környezetünknek hosszú távon.

Ezért szeretnék elindítani egy cikksorozatot, amely igyekszik megoldásokat kínálni a vegyi anyagok elleni védekezésre, az esetleges helyettesítő anyagokra, illetve, hogy mit kerüljünk.

1 thought on “Vegyszerek, vegyi anyagok környezetünkben – bevezető

 1. Jó ötlet!
  A bőrünkről van szó!
  A vizsgálatok kevesek, hisz a különböző vegyianyagok együttes hatását szervezetünkre nem fogják tudni mérni, ugyanis lehet, hogy két anyag külön-külön nem is olyan mérgező, de együttes hatásuk életveszélyes (van ilyen, a cirtusok héját kezelik különböző anyagokkal, amik hatását már együtt is vizsgálták, s a rosszabb helyzet jött be).
  De ki vizsgálná a kínai ruhából áradó penészgátló hatását együtt a nitrites pácsóval, és a sók tapadásgátló anyagával (kálium-fero-cianid).
  Mindez csak egy sirály-bogyó a jéghegy csúcsán!
  Tudtátok, hogy a komposztálhatónak titulált szatyrok valóban szétesek, csak nem elbomlanak, s ezt nehézfémekkel érik el?
  Bizony mondom néktek, megérett e világ a pusztulásra!
  Tessék csak emészteni!
  Ne dőljünk be a címkéken feltüntetett tartósítószer-mentességnek! Csak átnevezték, most nem tartósítószer ua., hanem savanyúság szabályozó.
  Főzzünk be inkább magunk adalékanyagok nélkül.
  Receptek a csillagfürt hírek menüjében pl..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.