A mostani helyzetben, amikor a szúnyogok mindenhol megjelentek kicsit tájékozódtam, hogy is lehet felvenni ellenük a harcot. Olvasgattam itt – ott a házi praktikás módszerekről, mivel szerintem annál rosszabb nincs, mint amikor este, villanyoltás után a füledbe duruzsol egy, vagy több vérszívó.

A szúnyogok állítólag gyűlölik a vanília, illetve a citrom illatát, ezért érdemes próbálkozni ezek bevetésével.

Eredményt érhetünk el már azzal is, ha vaníliarudat, vagy vaníliacukrot áztatunk kis vízben és már mehet is az ablakba, vagy az ágy mellé.

Ha szeretnénk több összetevőből álló szert készíteni, hogy hathatósabban elüldözzük ezen hívatlan vendégeket, betolakodókat akkor íme egy recept, mely több olyan hozzávalót is tartalmaz, melyeket nem szívlelnek a szúnyogok.
100 ml vízben összekeverünk citrom reszelt héját, vanília aromát, köményt, fahéjat és őrölt szegfűszeget.
Mutatós megoldás az is ha egy fél citromba egész szegfűszegeket tűzdelünk és a lakásban magunk környezetében elhelyezünk.

Házi spray elkészítésével magunkkal is vihetjük az önvédelmi fegyverünket, melyet az alábbi módon tudunk kikeverni.
2 dl vízhez keverjünk 1 evőkanál gyógyszertári alkoholt, melyben feloldunk pár csepp citrom- és eukaliptusz, vagy levendula illóolajat, majd mindezt megkoronázzuk kis vanília aromával. 

Ha szeretünk kint az udvaron, vagy az erkélyen üldögélni vegyük körbe magunkat olyan gyógynövényekkel melyek illatát kerülik a szúnyogok. Ilyen a citromfű, kakukkfű, rozmaring. 

A megelőzés jegyében célszerű a ház körüli állóvizeket is minimalizálni, például esővízzel teli vödröket, hordókat minél hamarabb felhasználni öntözésre, hogy újabb lárvák ne kelhessenek ki benne, bár azzal is eredményesek tudunk lenni, ha ezeket a vízzel teli gyűjtőedényeket lezárjuk.
Korábbi írásban olvashatunk erről.

1 thought on “Szúnyogriasztó házi praktikák

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.