Napkollektor – melegvíz előállítás

napkollektor Íme egy kép a kicsiny házunkról, a tetején a kollektorunkkal. A két ablak közé terveztem még 2 db sörös dobozokból készülendő levegős kollektort fűtéskiegészítésre. A sörkollektorról már raktam be linket előzőleg a bojlereknél.
De most inkább a meleg vizes napkollektorról írok.

Egy vákuumcsöves napkollektor mellett döntöttem. A bojlerünket amúgy is lassan bővíteni kellett volna. A jelenlegi 120l-es villanybojler volt. Elvileg 200 l-es bojlerhez 20 db csövet ajánlottak. E helyett, mivel tudtam messze lesz a kollektor a bojlertől én inkább 30 csövest vettem.
A rendszer úgy működik, hogy van 3 hőérzékelő. 1 fent a kollektorban. 1 lent a tartály aljánál, 1 fent a tartály tetejénél. Amikor úgy érzékeli, hogy a tartály aljánál lévő érzékelő 10 fokkal kevesebbet mutat, mint a fenti, akkor a keringető bekapcsol.

A vákuumcsövekben nem megy víz. Itt kívül van egy üvegréteg, belül egy másik. Köztük vákuum. A belső részről alulemezek és rézcső viszi fel a hőt a gyűjtő dobozba, ahol a víz kering.

A kollektorhoz keringő víz le van választva az ivó-víz hálózattól. A hőt egy hőcsérélő spirális csőszakaszon adja le a bojlerben lévő víznek. Ez azért fontos, hogy a kollektorban lévő fagyálló nem keveredjen bele az ivó-víz hálózatba. Mondjuk én természetbarát fagyállót használok, amit a Budapesten a körúton az Azúr vegyszerboltban vettem (etilén-glykol). Azért nem lenne jó, ha szép lassan kimosódna a körből a fagyálló.
Az új tartály úgy néz ki, hogy alul van benne a hőcserélő és itt is lép be a hideg ivó-víz. Így mindig a leghidegebbre tud rádolgozni a kollektor. Valamint, a meleg víz a fizika törvényei szerint felfelé igyekszik. Így az egész tartályt melegíti.

Amennyiben nem süt a nap, úgy a tartály tetején található érzékelő hatására a villany fűtés kapcsol be.

Napkollektor tapasztalatok

 • Gyakorlatilag mióta üzembe helyeztük (február vége) alig használtam az éjszakai áramot kiegészítésre.
 • Elég sokat szenvedtem az összeállítással, mivel én meg a barátom sem annyira értettünk a vizes rendszerekhez. Végül a sógorom (fűtésszerelő) segítségével ráztuk gatyába a rendszert.
 • Az tény, hogy így is alul méreteztem a rendszert. A ~35m cső ami a bojler és a kollektor között van elég sok energiát levesz, hiába van szinte teljesen végig a csöveken 2 cm-es alukasírozott csőhéj. Ezért a téltől egy kicsit még tartok.
 • Úgy tűnik eddig a jégesők nem tettek benne kárt.Kb. 2-3 jégesőt már túlélt.

Napkollektor tippek

 • Ha nyaralni szeretnétek menni, akkor nem biztos, hogy jó ötlet. Utólag jutott eszembe, hogy ha elmegyek nyaralni mi lesz a melegvízzel. Itt az a gond, ha letakarom a kollektort, a betörőknek felhívás keringőre. Ha nem takarom le, szerintem 1 hét alatt túlforralná a vizet. Ha leengedem a vizet a levegő melegszik túl és tönkre mehetnek a csövek.
  Közben kiderült, hogy a csöveknek nem lesz bajuk, ha túlmelegednek, és a biztonsági szelep is leold, bizonyos hőfok felett. Így el tudunk menni nyaralni minden aggodalom nélkül.
 • Rövidebb csőszakaszt építs ki a kollektor és a bojler között. Ha beton födémed van, rakd közvetlenül a bojlert a kollektor mögé. Így néhány méterre csökkented a kettő közötti távolságot.
 • Szigetelj le minden egyes olyan pontot amit melegnek érzel. Így én pl. leszigeteltem a bojler tetején található kis plexi lap alatti részt is, valamint a tartály tisztító nyílásánál található műanyag burkolat alatti részt is.
 • Helyezz a csövek mögé fényvisszaverő reflektort. Ezt elkészítheted Te is. Egyszerűen alufóliával beburkolsz pl. egy osb lapot. Vagy gyárilag sem túl drága. Nekem 9 E Ft vol a 30 csöves kollektorhoz.
 • Dél felé tájold a kollektort. Más égtájak felé jelentősen csökken a hatásfok.
 • Kb. 45 fok az ideális nyáron. De télen szinte merőlegesnek kellene lennie. Tervezheted úgy is, hogy kb. 70 fokban döntöd, így télen is jobb hatásfokkal fog működni. Nyáron amúgy is több a napfény.
 • Magam részéről utólag inkább a “japán” mintát követném, és nem ezt a típusú kollektort választottam volna. A japánok olyan házat terveztek, ahol a déli tető egy nagy kollektor. Alulról száll felfelé a meleg levegő egy lemez alatt. A tetején pl. vizet melegítenek vele, vagy egyszerűen lehúzzák egy ventilátorral a lakásba. Nyáron, amikor túl sok hő termelődik, egyszerűen kiengedik a legmagasabb ponton a felesleges meleget. Ezt egy nagy sörkollektorral is meg lehetne valósítani, ha a gerendák közé helyeznénk a dobozokat. Ez a módszer természetesen “csináld magad”. Esetleg sok buktatóval.

Ha kérdésetek van szívesen válaszolok.