Milyen lesz Magyarország éghajlataAzt hiszem a tendenciák alapján nem nehéz megjósolni:

Csökkenni fog a csapadék mennyisége.

Ha lesznek is esők, az inkább egyszerre nagy tömegben fog hullani. Így kevesebbet hasznosíthatnak belőle a növényeink. Gyorsabban elpárolog, elfolyik.

Sivatagosodás. Ez ellen a vastagabb növénytakaróval (alul futó / takaró növényzet, középen bokrok, felül fák). Illetve mulcsolással védekezhetünk. A lényeg a föld megkötése, hogy ne hordja szét a szél. Valamint amennyire lehet a talajnedvesség védelme.
Szárazságtűrőbb növényeket ültessünk.
Víz takarékosabb locsolási módszereket válasszunk.
Víz takarékosabb megoldásokat válasszunk az otthonunkon belül is. Egyre drágább lesz az ivóvíz is!

Sajnos java része az ivó vizünknek a folyókból származik. A fokozódó szélsőségek és erdőirtások miatt egyre inkább nagyobb hullámokban jön a víz. Az év többi részében inkább csak csordogál. Érdemes lenne nagyobb víztározókat építeni. Ezek pufferként funkcionálhatnának öntözéshez és ivó vízhez.
Ezzel az a másik gond, hogy a környező országok nem tudjuk mennyit fognak visszatartani az egyre értékesebb vízből. Még az is elképzelhető, hogy folyóink egyes időszakokban akár ki is apadhatnak a jövőben.

Egyre erősödnek a szelek

A globális felmelegedés folyománya, hogy az egyre jobban melegedő levegő nagyobb szeleket okoz. Ennek az oka az, hogy megnő a felső hideg és alsó melegebb légrétegek közötti légcsere.

Ezek ellen otthonaink viharállóbbá tételével tudunk védekezni.
Szereltessünk fel külső redőnyöket. Ezek védik az ablaküveget a vihar által nekidobott tárgyaktól.
Csavaroztassuk le a kúpcserepeinket, valamint ellenőrizzük, hogy nincsenek-e lazább cserepeink. Ha a vihar valahol megbontja , akkor az egész tetőt leszedheti.
A nagyobb növényeket / fákat ültessük távolabb a háztól, ne tudjanak benne sérülésük esetén kárt tenni.

Ugyanakkor egyre jobb befektetésnek tűnik a szélkerék / szélerőmű.

Egyre melegebb lesz az éghajlatunk, hűtsünk!

Összességében több energiát kell majd hűtésre fordítanunk, mint fűtésre.

Ez ellen a legjobbak a nagy tömeggel rendelkező vályog házak, mint ahogy azt pl. Egyiptomban az araboknál is láthatjuk.

Ültessünk futó / lombhullató növényeket a déli oldalra!

Építsünk elő tetőt, ha adottságaink megengedik! Jó példa továbbá őseink bölcsessége a tornácos ház. A déli oldalon volt a tornác. Ez nyáron a magasan járó nap sugarait nem engedi be a házba. Viszont a téli napsugarakat igen.

Minden esetre bármilyen házunk is van. Szigeteljük jól le. A padlás / cserepek alatt hőszigetelés, kifelé hőtükör. Falakra is hőszigetelés. Nappal leengedett külső redőny a legjobb. Este amikor a sivatagodás miatt egyre nagyobb hőingás miatt lehűl a levegő szellőztetés. Valamint az ablakok alatt este a szellőztetés mellett locsolás. Így a hőelvonás miatt nő a hűtés hatásfoka.
Amennyiben van pincénk onnan is keringethetünk fel hidegebb levegőt.
Ha van kutunk, annak a vizét is keringethetjük a fűtő rendszerünkben. Akkor a legjobb a hatásfoka, ha pl. fencolokat használunk, vagy a falakban, vagy a mennyezetben vezetett fűtés csöveket. Mi is az a fencol? Úgy képzelhetjük el, mint egy radiátort, csak ventilátorral. Így sokkal jobb a fűtés / hűtés hatásfoka. Mi is próbálkozhatunk hasonlóval, ha pl. ventilátorokat szerelünk a radiátoraink aljára.

Használhatunk hőszívattyút is. Ezzel lehet fűteni és hűteni is. Hátránya, hogy elég sok elektromos energiát igényel, ugyanúgy mint a légkondik is.
Használhatunk plafonba szerelt csöveket. Ebben keringetve a hideg vizet a hideg levegő magától lefelé száll.

Igyunk megfelelő mennyiségű vizet és vegyünk magunkhoz elegendő sót a melegben!

Gyakoribbá válnak az időjárási szélsőségek

Ez különösen tavasszal veszélyes, mivel ilyenkor pl. egy virágzó fának az egész évi termését el tudja vinni egy hirtelen fagy. Ültessünk fagy tűrő növényeket.

Ugyanilyen veszélyesek a szaporodó jégesők. A lényeg, hogy a jégeső nagyjából merőlegesen csapódik inkább be. Ezért ezek ellen pl. úgy lehet védekezni, hogy mi balkonokat veszünk, és behúzzuk azokat a déli eresz alá. Lehet üvegházakat is építeni. Itt viszont nagyobb a törés veszélye.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.