Miért is van globális felmelegedés? Pro és kontra.

szomorú FöldünkSokan vitatják a globális felmelegedés tényét. Nézzük a főbb érveket és ellenérveket:

Érvek a globális felmelegedés ellen és a válaszok:

Az elolvadó jéghegyek nem okoznak tengerszintemelkedést

Valóban a tengerben lévő jéghegyek, ha elolvadnak, nem okoznak vízemelkedést. Hiszen ugyanannyi vizet szorítanak ki, mint amennyi kiolvad belőlük.

Viszont a szárazföldön lévő jég (Grönland, Antarktisz, gleccserek), ha elolvad igen.

A széndioxid szint nem növekedhetett, hiszen az elégetett szén, olaj pl. valamikor a légkörben volt

Valóban a légkörben volt, hiszen ezek élőlények maradványai, amik megkötötték a levegő CO2 tartalmát.
Viszont: A vulkánok folyamatosan nagy mennyiségű CO2-őt löknek a levegőbe. Így az évmilliárdok alatt a légkörbe került CO2 egyszerre szabadul ki.

Ráérünk megállítani. Majd, ha nagy baj lesz

Sok összetevője van a felmelegedésnek:

  • Ha a jég elolvad, akkor a helyén sokkal “hőfogadóbb” felületek keletkeznek. A jég/hó közel fehér – nagy részét visszaveri a napsugaraknak. A víz egy üvegházhoz hasonlít. A föld sötétebb jobban befogja a napsugarakat és hővé alakítja. Az aszfalt felületek meg különösen nagy hatásfokkal készítik a hőt.
  • Az egyes élőközösségek mint pl. az esőerdők már a tűrőképességük határán vannak. Egy élőközösség összeomlása elég komoly láncreakciókat tud beindítani.
  • Olyan láncreakciók is beindulnak, mint pl. oz hatású orosz tajga ha kiolvad, onnan rengeteg metán szabadul fel a befagyott talajból, ami sokkal nagyobb üvegház hatású gáz mint a CO2.

A bioüzemanyagok/elefántfű megoldhatják a problémát

Az ilyen területek sokkal kevesebb CO2-őt kötnek meg mint ha pl. erdő lenne a helyén. Ráadásul drágítják az élelmiszereket.

Az egyes területekről elvitt növényi részek (termés, vagy pl. szár), sok olyan anyagot is tartalmaz, amit a nagyüzemi termelés során nem pótolnak vissza (ásványi anyagok). Így a talaj egyre szegényebb lesz. Jön a sivatagosodás.