Melegvíz előállítás, bojlerek

Bojler, melegvízA használati meleg víz ellátás, talán a második legnagyobb energiaigényű a háztartásban a fűtés után. Nem mindegy tehát, hogyan csináljuk. Az átfolyó vízmelegítőket nem ismerem, de elvileg hatásosabbak tudnak lenni, mint a meleg víz tartályban tároltak. Az éjszakai áram viszont olcsóbb, és kihasználja az elektromos hálózatban keletkező feleslegeket. Ezért most elsősorban a meleg vizes bojlerekről írok.

Napkollektorok

Ezt a legkönnyebb kiváltani napenergiával. Kb. 350-400 EFt környékén már kaphatók napkollektoros rendszerek, amelyek meleg vizet állítanak elő. Az enyém kb. 380 EFt körül jött ki. A napkollektoromról lehet, hogy később írok még egy cikket.
Addig is néhány link a barkácsolóbb kedvűeknek:

napenergia gyakorlati barkácsolás

feketére festett bojler, egyszerű és hatásos

Tippek a villanybojler fogyasztás csökkentésére

  • Válasszunk olyan hőfokot ami még megfelelő, és ne többet (45-50 fokos víz már elegendő általában)! 60 fok alatt a vízkő is kevésbé képződik. Minél alacsonyabb a víz hőfoka, annál kevesebb a veszteségi hő is.
  • Vízkő mentesítsük a fűtőbetétet 1-2 évente a vizünk keménységétől függően. Érezhetően csökken a fogyaszása utána. Házilag így lehet vízkőmentesíteni.
  • Ha például zavart a bojler a fürdőszobában és ezért a pincében, vagy egyéb helyen helyezted el: Szigeteld le a meleg víz csöveket! Szaküzletekben néhány száz Ft-ért kapsz polifoam csőhéjakat. Ezeken hosszában van egy kis hasíték ahol szét tudod vágni a szigetelést és így rá tudod rakni a csőre. Ahol 90 fokos törés van ott vágd el 45 fokban és így illeszd össze:
    csőszigetelés
  • Amennyiben 15 méternél hosszabb a csöved, akkor inkább helyezz be új bojlert. Hiába szigeteltek a csöveid, nagyobbak a veszteségek!
  • Beszerelhetsz egy lecsupaszított bojlert a bejövő ágra, amely már a házban van. Itt is előmelegszik a víz 15 fok helyett 20-30-35 fokra. Ez már a mosógépnek is segít.
  • Ha teheted, zuhanyozz fürdés helyett.
  • Ha a túlnyomó szelep túl gyakran csöpög, szereltess be nyomáscsökkentőt a bejövő ágra. Ez inkább víztakarékosság, de az is fontos.
  • Amennyiben adott időszakokban van csak szükséged meleg vízre, használj a időzítő kapcsolót. Ezt lehet éjszakai árammal is kombinálni. Például: reggel és este van szükséged forró vízre. Az időzítővel beállítod, hogy pl. 15 óra után kapcsolja csak fel az éjszakai áramot.