Nagyon szeretem a kis tisztítókendőket használni, így természetes volt, hogy elkészítem a környezetbarát módit, amiben nincs vegyszer. Alapja egy szappanos házilag elkészített tisztítószer lett, melyet már önmagában is bevethetünk otthonunk takarításánál.

Hozzávalók és az elkészítés menete:
3 dl. vízhez egy kis darab szappant (kb. én 30 g-t használtam) reszeltem le. Főzés helyett jobban szeretem a forrázást alkalmazni így történt ez most is.
Nem szükséges főzni a vízben a szappant, hiszen ha forrásban lévő vízzel megöntözzük a reszeléket, az feloldódik és miután kihűl szépen be is pudingosodik. Utána lehet szépen adagolni bele a többi hozzávalót.
Jöhet 2 ek. ecet. Takarításhoz én a 20%-t szoktam használni a salátákhoz, illetve öblítőnek meghagyom a 10%-t. Azon kevesek közzé tartozom, akik bírják az ecet szagát. Szerencsés is vagyok ebből a szempontból, mert az ecetet sok mindenben és sok mindenhez fel lehet használni a vegyszermentesség oltárán.
Kis alkoholba feloldottam 5 csepp teafaolajt. Ezen elem teszi a tisztítószert hatékonnyá a baktériumokkal szemben. Lehet azért mert nagyon szeretem ezen tisztítószereket, házi szereket készíteni, de a teafaolaj illatával nem tudok betelni, pedig sokan ettől is menekülnek.
Ennyi a nagy recept :-).
Ebből a tisztítószerből tettem 3 evőkanálnyit fél liter vízhez amit összekevertem és már áztathattam is benne a “kendőket”

A törlőkendő készítése az újrahasznosítás jegyében telt. Pár régi, kinyúlt trikó esett áldozatul, melyeket egyenlő darabokra vágtam. A beáztatott kendők pedig elhelyezésre kerültek egy régről megmentett popsitörlős tasakban, mely véd a “kiszáradás” ellen.

A fent leírtak csak egy utat mutatnak melyet lehet követni, de ami a legszebb, hogy el is lehet ettől térni figyelve a saját igényekre. A lényeg, hogy vegyszermentes alternatívák vannak. 

Tapasztalat: annyira bespájzolni nem érdemes ebből a házilag készített tisztítókendőből, célszerű hetente újból elkészíteni, hogy a frissesség is megmaradjon.  

Mindez képekben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.