Ha nem szeretsz dugóban állni...
Miközben komposztálsz, gondoskodhatsz akár a téli fűtésről + gázt termelve főzhetsz is. Kb. 4 köbméternyi komposzt a kritikus határ, ahol a belső hőmérséklet 60-70 fok körül állandósul.  Kb. 15-20 köbméternyivel megvan egy ~100nm-es ház fűtése + gázellátása főzéshez + meleg vízellátása. Ha ügyes vagy még a kocsidnak is jut.

Jean Pain az erdőtüzek elkerülésére keresett módszert.
Ezért eltávolította az aljnövényzetet (bokrok) a rábízott erdőben. A módszer bevált. A fű ugyan elégett, de ez már nem tett kárt a dél-francia erdőben. Tovább gondolva azonban rájött, ha így folytatja tovább, akkor mivel a területről csak elhordja a tápanyagokat baj lesz.
Figyelme a templomos lovagok felé fordult. Kevés anyag maradt fent. Lassan azonban rájött, hogy Ők miként tették termővé a földjeiket, és fűtötték a házaikat.
Nagy kőmedencékben áztatták a fa-aprítékot, majd ezt komposztálták.
Modernizálta is a módszereket. Így nagy mennyiségű metán gázt sikerült termelnie, komposztálás és meleg víz ellátás mellett.

Az elkészült komposztot, mivel ez csak félkész komposzt kb. 8-10 cm-es vastagságban szétterítve a föld felszínén kiváló terméseredményeket ért el. Jobbat mint műtrágyával.

Amit még tanultam Tőle:
– Ha fahamut szórunk ki a föld felszínére – szikesítjük azt – “A mész és fahamu apának gazdagság, fiának szegénység”.
– Ha éretlen komposztot keverünk bele a talajba akkor az a talajban lévő humusz is elégeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.