Hogyan takarékoskodjunk az energiával a konyhában 2?

Föld és a klímaváltozás

A hűtő az egyik energiapazarló eszközünk

Gondold végig. A hűtők általában állók. Mikor kinyitod az ajtót. A benne lévő hideg levegő érezhetően elindul kifelé. Ha egy kicsit tovább tartod nyitva az ajtót, a becsukás után szinte azonnal elkezd hűteni. Valahol az interneten láttam egy megoldást egy energiatakarékos hűtőről. Hiába kerestem, most nem találom. A lényeg, hogy fagyasztóládából készítette el az úriember. Így a hideg levegő a ládában marad. Úgy csinálta, hogy rakott egy hőérzékelőt a fagyasztóba. Ez az érzékelő megszakítja az áramellátást, ha +7 fok alá csökken a hőmérséklet. Egyszerűen nem a szokásos -18 fokot tart a fagyasztóban. Így napi néhány száz wattal beéri néhány kilowatt helyett. Ez már egy extrém megoldás, ami távolabb áll a hétköznapi emberektől. Ezért most következzenek a hétköznapi tippek.

Tippek a hűtő energiafogyasztásának csökkentéséhez

  • Ha régebbi hűtőd van, rendszeresen olvaszd le! A jégréteg mint szigetelő növeli az áramfogyasztást.
  • Ha új hűtőt szeretnél venni. Végy minél alacsonyabb fogyasztásút. A “nofrost” technológia segítségével nem képződik jégréteg a hűtődben. Így a fogyasztás egyenletes lesz.
  • Hagyj légrést a hűtő hűtőbordái illetve, ha ilyen nincs az oldalai körül. Legalább 10-20cm-ert. Így könnyebben hűt.
  • Ha teheted rakd ki inkább a kamrába, vagy olyan helyre, ahol hűvösebb van.
  • Rövid ideig tartsd nyitva az ajtót. Gyűjtsd össze mit raksz be és egyszerre rakd be.
  • Ne tárolj olyan ételeket a hűtőben, amik hűtés nélkül is elállnak. Ezek olyasmik, amiket a boltban sem tartanak hűtve, valamint nincs ráírva, hogy felbontás után hűtve tárolandó.
  • Ne vedd föl a hűtést a maximumra. A 7 fok körüli hőmérséklet elegendő.
  • Amikor tudod, hogy például holnapra, vagy holnaputánra ki kell olvasztanod valamit a fagyasztóból. Akkor vett ki még ma a fagyasztóból és rakd át a hűtőbe. Ez hűti a hűtőt (kevesebbet fog fogyasztani), és nem kell meleg vizet használnod a kiolvasztáshoz.