Föld és a klímaváltozás

A hűtő az egyik energiapazarló eszközünk

Gondold végig. A hűtők általában állók. Mikor kinyitod az ajtót. A benne lévő hideg levegő érezhetően elindul kifelé. Ha egy kicsit tovább tartod nyitva az ajtót, a becsukás után szinte azonnal elkezd hűteni. Valahol az interneten láttam egy megoldást egy energiatakarékos hűtőről. Hiába kerestem, most nem találom. A lényeg, hogy fagyasztóládából készítette el az úriember. Így a hideg levegő a ládában marad. Úgy csinálta, hogy rakott egy hőérzékelőt a fagyasztóba. Ez az érzékelő megszakítja az áramellátást, ha +7 fok alá csökken a hőmérséklet. Egyszerűen nem a szokásos -18 fokot tart a fagyasztóban. Így napi néhány száz wattal beéri néhány kilowatt helyett. Ez már egy extrém megoldás, ami távolabb áll a hétköznapi emberektől. Ezért most következzenek a hétköznapi tippek.

Tippek a hűtő energiafogyasztásának csökkentéséhez

 • Ha régebbi hűtőd van, rendszeresen olvaszd le! A jégréteg mint szigetelő növeli az áramfogyasztást.
 • Ha új hűtőt szeretnél venni. Végy minél alacsonyabb fogyasztásút. A “nofrost” technológia segítségével nem képződik jégréteg a hűtődben. Így a fogyasztás egyenletes lesz.
 • Hagyj légrést a hűtő hűtőbordái illetve, ha ilyen nincs az oldalai körül. Legalább 10-20cm-ert. Így könnyebben hűt.
 • Ha teheted rakd ki inkább a kamrába, vagy olyan helyre, ahol hűvösebb van.
 • Rövid ideig tartsd nyitva az ajtót. Gyűjtsd össze mit raksz be és egyszerre rakd be.
 • Ne tárolj olyan ételeket a hűtőben, amik hűtés nélkül is elállnak. Ezek olyasmik, amiket a boltban sem tartanak hűtve, valamint nincs ráírva, hogy felbontás után hűtve tárolandó.
 • Ne vedd föl a hűtést a maximumra. A 7 fok körüli hőmérséklet elegendő.
 • Amikor tudod, hogy például holnapra, vagy holnaputánra ki kell olvasztanod valamit a fagyasztóból. Akkor vett ki még ma a fagyasztóból és rakd át a hűtőbe. Ez hűti a hűtőt (kevesebbet fog fogyasztani), és nem kell meleg vizet használnod a kiolvasztáshoz.

2 thoughts on “Hogyan takarékoskodjunk az energiával a konyhában 2?

 1. A legjobb módszer: használj felül nyitható fagyasztóládát hűtő helyett, amit egy termosztáttal kikapcsolsz a kívánt hőfok (pl. 4-5 fok) elérésekor. Így ez fog hűtőként üzemelni, és amikor felnyitod a tetejét, nem folyik ki a hideg levegő, tehát nem pazarolsz energiát. A hideg levegő ugyanis lefelé száll.

  Ezzel a módszerrel a hűtő energiafogyasztása tizedére csökkenthető. Szóval ennyit arról, hogy azzal áltatjuk magunkat hogy energiatakarékos hűtőt veszünk, miközben az energia 90%-át elpazaroljuk a hűtő nyitogatásával. Ki lehet számolni, hogy országos, vagy kontinens szinten mennyi energiát pazarol el az emberiség az alapjaiban teljesen hibás koncepciójű hűtőszekrények használatával. Óriási energiamennyiség fog kijönni.

 2. Ehh… bocs, látom ugyanezt írtad le a cikkben is 🙂 Csak a második felét olvastam el, mielőtt elküldtem a hozzászólásomat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.