Föld és a klímaváltozás

Föld és a klímaváltozásMost egy kicsit komolyabb hangvételű cikket írok. Ez most nem az ötletekről szól, hogy mit tehetünk a klímaváltozás ellen. Ez a véleményemről fog szólni, mi történik, ha megy tovább minden a mostani úton és nem teszünk ellene semmit.

Egy komoly válaszút előtt állunk

Különböző emberi civilizációk sokszor kerültek olyan helyzetbe, amikor felélték, tönkretették az erőforrásaikat. Ilyen volt többek között a húsvétszigeti civilizáció is. Amikor betelepedtek az őslakosok, ez egy virágzó sziget volt. Ám egyszer csak mániájukká vált a szobor emelgetés. A rengeteg fát ami ellátta őket élelemmel a szobrok állításához vették igénybe. Olyannyira sikeresen tették mindezt, hogy néhány száz év alatt gyakorlatilag letarolták a szigetet. A végén addig fajultak a dolgok, hogy kannibalizmusra vetemedtek az élelmiszer hiány miatt. A legszomorúbb, hogy az utolsó fákat is ugyanabból a célból vágták ki mint az elsőket, holott akkor már látszott, hogy ennek nem lesz jó vége.

Ezek a civilizációk eltűntek, majd más vette át a helyüket vagy a sivatagban amit teremtettek már nem tudott az emberiség nagyobb civilizációkat alkotni. Kevesen tudják, de sok helyen a mostani sivatagok helyén hatalmas erdőségek voltak. Ilyen erdőségről tesz tanúbizonyságot a Gilgames eposz is.

A helyzet most súlyosabb mint valaha. Globálisan változik a Föld klímája. Valamint globális a civilizációnk is. Globálisan változtatjuk a klímát, nem csak “kisebb” területeken.
Úgy tűnik ugyanazt az utat járjuk mint amit elődeink is sokszor bejártak, és úgy tűnik most sem térünk le a hibás útról. Politikusaink és nagyon sok ember látja, hogy komoly gond van, de komoly összefogás nincs. Amennyiben nem térünk le erről az útról akár az emberiség is kihalhat.

Itt a legkomolyabb gond a csoporttehetetlenség. Ez alatt azt értem, hogy az emberek addig nem tesznek semmit, amíg látják, hogy más sem tesz semmit, sőt csak a mostnak él, és nem törődik a jövővel. Most megveszem ezt a csilivili szerkezetet. Igaz 1 hét múlva kidobom és szennyezem vele a környezetet, de azt majd megoldja más. Rövid távon nagyon eredményesnek tűnik az ilyen viselkedés. Ha magát a személyt tekintjük számára is eredményesnek tűnik. Az ami 10-20-30 év múlva lesz Őt már lehet, hogy nem is fogja érinteni.

Azt mondod túl sötéten látom a jövőt

Az az igazság, hogy senki sem tudja pontosan megjósolni mi is fog történni. Az én véleményem szerint ezért a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni.
Csak néhány apróságon múlik egy bolygó jövője. A Föld eddig megúszta. Az egyik véglet a Mars, ahol teljesen elszökött a légkör. A másik véglet a Vénusz, ahol annyira sok széndioxid került a levegőbe, hogy szó szerint pokollá vált az éghajlata.

A mi Földünkön egy egyensúly alakult ki. Itt a vulkánok által termelt CO2-őt a növények, főképpen a fák megkötötték. Ezen megkötött anyagok java része a föld alatt gyűlt év milliókon át. Most ezeket szabadítjuk ki.
Ebből a szempontból is meggondolandó, hogy mit tekintünk megújuló erőforrásnak és mit nem. Erről majd egy következő cikkben írok.

Amiről elterelik a figyelmünket

Nem csak az számít, hogy hány fokkal emelkedik a Föld hőmérséklete. Az átlag emelkedésével a szélsőségek is nőnek jóval nagyobb mértékben. Tehát egyre szélsőségesebb lesz az időjárásunk. Télen gyakrabban fordul elő, hogy plusz tizen fokokat mérünk. Nyáron jégeső, havazás, vagy átlagban csapadékhiány fog előfordulni.