Föld és a klímaváltozásMost egy kicsit komolyabb hangvételű cikket írok. Ez most nem az ötletekről szól, hogy mit tehetünk a klímaváltozás ellen. Ez a véleményemről fog szólni, mi történik, ha megy tovább minden a mostani úton és nem teszünk ellene semmit.

Egy komoly válaszút előtt állunk

Különböző emberi civilizációk sokszor kerültek olyan helyzetbe, amikor felélték, tönkretették az erőforrásaikat. Ilyen volt többek között a húsvétszigeti civilizáció is. Amikor betelepedtek az őslakosok, ez egy virágzó sziget volt. Ám egyszer csak mániájukká vált a szobor emelgetés. A rengeteg fát ami ellátta őket élelemmel a szobrok állításához vették igénybe. Olyannyira sikeresen tették mindezt, hogy néhány száz év alatt gyakorlatilag letarolták a szigetet. A végén addig fajultak a dolgok, hogy kannibalizmusra vetemedtek az élelmiszer hiány miatt. A legszomorúbb, hogy az utolsó fákat is ugyanabból a célból vágták ki mint az elsőket, holott akkor már látszott, hogy ennek nem lesz jó vége.

Ezek a civilizációk eltűntek, majd más vette át a helyüket vagy a sivatagban amit teremtettek már nem tudott az emberiség nagyobb civilizációkat alkotni. Kevesen tudják, de sok helyen a mostani sivatagok helyén hatalmas erdőségek voltak. Ilyen erdőségről tesz tanúbizonyságot a Gilgames eposz is.

A helyzet most súlyosabb mint valaha. Globálisan változik a Föld klímája. Valamint globális a civilizációnk is. Globálisan változtatjuk a klímát, nem csak “kisebb” területeken.
Úgy tűnik ugyanazt az utat járjuk mint amit elődeink is sokszor bejártak, és úgy tűnik most sem térünk le a hibás útról. Politikusaink és nagyon sok ember látja, hogy komoly gond van, de komoly összefogás nincs. Amennyiben nem térünk le erről az útról akár az emberiség is kihalhat.

Itt a legkomolyabb gond a csoporttehetetlenség. Ez alatt azt értem, hogy az emberek addig nem tesznek semmit, amíg látják, hogy más sem tesz semmit, sőt csak a mostnak él, és nem törődik a jövővel. Most megveszem ezt a csilivili szerkezetet. Igaz 1 hét múlva kidobom és szennyezem vele a környezetet, de azt majd megoldja más. Rövid távon nagyon eredményesnek tűnik az ilyen viselkedés. Ha magát a személyt tekintjük számára is eredményesnek tűnik. Az ami 10-20-30 év múlva lesz Őt már lehet, hogy nem is fogja érinteni.

Azt mondod túl sötéten látom a jövőt

Az az igazság, hogy senki sem tudja pontosan megjósolni mi is fog történni. Az én véleményem szerint ezért a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni.
Csak néhány apróságon múlik egy bolygó jövője. A Föld eddig megúszta. Az egyik véglet a Mars, ahol teljesen elszökött a légkör. A másik véglet a Vénusz, ahol annyira sok széndioxid került a levegőbe, hogy szó szerint pokollá vált az éghajlata.

A mi Földünkön egy egyensúly alakult ki. Itt a vulkánok által termelt CO2-őt a növények, főképpen a fák megkötötték. Ezen megkötött anyagok java része a föld alatt gyűlt év milliókon át. Most ezeket szabadítjuk ki.
Ebből a szempontból is meggondolandó, hogy mit tekintünk megújuló erőforrásnak és mit nem. Erről majd egy következő cikkben írok.

Amiről elterelik a figyelmünket

Nem csak az számít, hogy hány fokkal emelkedik a Föld hőmérséklete. Az átlag emelkedésével a szélsőségek is nőnek jóval nagyobb mértékben. Tehát egyre szélsőségesebb lesz az időjárásunk. Télen gyakrabban fordul elő, hogy plusz tizen fokokat mérünk. Nyáron jégeső, havazás, vagy átlagban csapadékhiány fog előfordulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.