fehérre meszelt fatörzsekItt az ideje néhány őszi munkának.

Meszeljük fehérre a fák törzsét

Ezt még anyósomtól tanultam. Később megtudtam, hogy Ez védi a fákat a törzsükön felkapaszkodó kártevőktől.

Vegyük körbe a fák törzsét kartonpapírral

Ez a másik trükk ugyancsak a kártevők ellen van. Ilyenkor öősszel búvóhelyet keresnek maguknak, illetve petézési helyet. Amit rendszerint a kéreg repedéseiben, illetve az avarban szoktak tenni, így a kartonpapírba végzik el. Tavasszal elégetve ezeket a papírokat, jó sok kártevőtől megszabadulhatunk.

Faültetés / bokrok ültetése

Sajnos elegendő pénz híján idén már nem fogunk a már említett nagyobb területekre ültetni fákat. Annyira lesz elég jelenleg a családi költségvetés, hogy vettünk 20 tő különféle csemege szőlőt (ezek június végétől késő őszig fognak így sorban teremni), illetve szombatra tervezünk még néhány gyümölcsfát illetve bokrot beszerezni.

Az ültetéskor a következőkre figyeljünk:

 • A gyökérnél nagyobb gödröt ássunk. Most a szőlő ültetéshez 50cm x 50cm-es gödröket ástam, 60cm mélyen.
 • Az al- és fel-talajt rakjuk a gödör egyik, illetve másik oldalára. Ugyanis ezeknek majd helyet kell cserélniük.
 • A gyökereket vágjuk egy picit vissza. Ehhez minél élesebb metszőollót használjunk. Ez egyenes vágott felületet eredményez, nem tépi a felületet. Ígya növénynek is könnyebb lesz begyógyítania a sebeit.
 • Rakjunk, ha tudunk komposztot a gödör aljára. Ezt válasszuk el egy kis föld réteggel a gyökerektől. A komposztban található életközösség ugyanis kikezdheti a gyökérzetet a metszések helyén.
 • Ha tehetjük, csak másnap öntözzük meg az elültetett növényeket, addigra a sebeik valamelyest már gyógyulnak.
 • Elhelyezhetünk drain csövet is vagy más hozzá hasonló csövet a növények gyökérzetéhez, így ha szárazság van, akkor hatékonyabban tudjuk öntözni őket.

Védekezzünk a fagy ellen.

Amelyik növény fagyveszélyes azt körbe vehetjük télire kukoricaszárral, levelekkel. A szőlők tövét feltölthetjük földdel, hogy csak a legfelső szem látszódjon ki.

5 thoughts on “Fák ültetése / bio védelem a kártevők ellen

 1. Köszönöm a hasznos ötleteket! Sokan nem is tudják, milyen fontos, hogy mi kerül a család asztalára. Az egészséges élet (étel) a kertben (a földeken) “kezdődik”.
  Két honlapot is gondozok, ahol a “zöld” szempontokat igyekszem előtérbe helyezni.
  Nem egyszerű felrázni a többieket, pedig gyermekeink élete nagyban függ attól, hogy mivel tápláljuk őket (közvetve és közvetlenül is).

 2. Én is köszönöm a hozzászólásod. 🙂

  Pont tegnap olvastam, hogy a mo.-i boltokban kapható élelmiszerek vizsgálatakor 30%-uk nem volt egészségügyileg megfelelő.

  Úgy látom Neked is vannak gyermekeid. 🙂

  A honlapjaid címeit meg tudnád adni?

 3. Gyermekeim? Három csöppség, egy 5 éves kislány, egy 3 éves és egy féléves kisfiú.
  Honlapok:
  A babás oldalt ketten csináljuk, de a tartalomért jórészt én vagyok felelős. Ott a táplálkozással kapcsolatos tanácsoknál próbálom a figyelmet felhívni, hogy nem mindegy, illetve, hogy nem jobb, ha nem tudjuk miből is van, amit megeszünk.
  http://www.km_babamama.extra,hu
  Azért van egy kis sikerélményem is, mert a helyi termelőktől való vásárlás lehetősége, most kajszi érés idején megiscsak felkeltette az érdeklődésüket.
  A kifejezetten ökológiai szempontú oldal:
  csillagfurt.atw.hu (Csak az enyém.) Azért igyekszem másokat is a gondolatok mellé állítani, s akivel csak lehet megtalálni a közös hangot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.