Fák ültetése / bio védelem a kártevők ellen

fehérre meszelt fatörzsekItt az ideje néhány őszi munkának.

Meszeljük fehérre a fák törzsét

Ezt még anyósomtól tanultam. Később megtudtam, hogy Ez védi a fákat a törzsükön felkapaszkodó kártevőktől.

Vegyük körbe a fák törzsét kartonpapírral

Ez a másik trükk ugyancsak a kártevők ellen van. Ilyenkor öősszel búvóhelyet keresnek maguknak, illetve petézési helyet. Amit rendszerint a kéreg repedéseiben, illetve az avarban szoktak tenni, így a kartonpapírba végzik el. Tavasszal elégetve ezeket a papírokat, jó sok kártevőtől megszabadulhatunk.

Faültetés / bokrok ültetése

Sajnos elegendő pénz híján idén már nem fogunk a már említett nagyobb területekre ültetni fákat. Annyira lesz elég jelenleg a családi költségvetés, hogy vettünk 20 tő különféle csemege szőlőt (ezek június végétől késő őszig fognak így sorban teremni), illetve szombatra tervezünk még néhány gyümölcsfát illetve bokrot beszerezni.

Az ültetéskor a következőkre figyeljünk:

  • A gyökérnél nagyobb gödröt ássunk. Most a szőlő ültetéshez 50cm x 50cm-es gödröket ástam, 60cm mélyen.
  • Az al- és fel-talajt rakjuk a gödör egyik, illetve másik oldalára. Ugyanis ezeknek majd helyet kell cserélniük.
  • A gyökereket vágjuk egy picit vissza. Ehhez minél élesebb metszőollót használjunk. Ez egyenes vágott felületet eredményez, nem tépi a felületet. Ígya növénynek is könnyebb lesz begyógyítania a sebeit.
  • Rakjunk, ha tudunk komposztot a gödör aljára. Ezt válasszuk el egy kis föld réteggel a gyökerektől. A komposztban található életközösség ugyanis kikezdheti a gyökérzetet a metszések helyén.
  • Ha tehetjük, csak másnap öntözzük meg az elültetett növényeket, addigra a sebeik valamelyest már gyógyulnak.
  • Elhelyezhetünk drain csövet is vagy más hozzá hasonló csövet a növények gyökérzetéhez, így ha szárazság van, akkor hatékonyabban tudjuk öntözni őket.

Védekezzünk a fagy ellen.

Amelyik növény fagyveszélyes azt körbe vehetjük télire kukoricaszárral, levelekkel. A szőlők tövét feltölthetjük földdel, hogy csak a legfelső szem látszódjon ki.