esővíz A víz nagy kincs, bár hazánkban ezt még nem érezzük annyira.

Több európai országba már tankhajókon szállítják a vizet, ugyanúgy mint az olajat.

Nem beszélve arról is, hogy a csapvíz drága is. Nem olyan jó a kútvíz sem a csapvíz sem locsolásra, mosásra, hajmosásra mint az esővíz. Vannak még öregek, akik még mindig gyűjtik az esővizet a hajmosáshoz.

A legegyszerűbb módszer az esővízgyűjtésre a csatorna kifolyó alá helyezett hordó. Ebben viszont elszaporodhatnak a szúnyoglárvák. Így nem árt, ha tetőt is teszünk rá. Illetve lehet kapni már tetővel ellátott esővíz gyűjtőket, amelyek uv állók, tetővel ellátottak, aljukon csapot is találunk. Az ilyen esővíz hordókban a megfagyott víz sem okoz kárt, ugyanis felfelé elcsúszik a jég, mivel a hordók a tetejük felé tágabbak. Vagy vehető 10-15 ezer Ft környékén használtan 1 köbméteres tartály, ugyancsak csappal, fém keretben. Érdemes megemelni a tartályokat olyan magasra, hogy beférjen a csapjuk alá egy vödör, vagy slagot húzva a csapokra locsolhassunk belőle.

10 thoughts on “Esővíz hasznosítás, víztakarékosság

 1. Szuper jó oldalt linkeltél be a vízhasználatról! Eltart egy darabig mire az összes infót megemésztem, de már régen keresek egy ilyen átfogó és hasznos írást a témában. Köszi!

 2. Jó az ötlet, hogy zárjuk le, de nálunk ez nem megy tökéletesen, mert úl nagy méretű a teteje, meg össze-vissza, lényeg, hogy nem járható. A szúnyogálárva pedig valós probléma: öko módon hogyan lehetne kiirtani/elvátolítani/eleve távolttartani őket?

 3. Nem látom, hogy milyen a gyűjtőtök, de szerintem le lehet takarni szúnyoghálóval is.
  Nálam egy 1 köbméteres tartály bevezetőnyílása van befedve így. Eddig bevált.

 4. Nem egy bevezető nyílás van, hanem sok. Van négy, ahonnan az esővíz jön be, van egy túlfolyó és egy dréncső kivezetés is. Ha ezeket egyesével beszúnyoghálózom, akkor folyamatosan takarítani kell, leszedni, kitakarítani, visszarakni, mert ezeken keresztül azért nem kristálytisztavíz jön (részben esővíz, részben rétegvíz). Ez nem egy köbméter, hanem nyolc. Ráadásul nekem nem az a bajom, hogy kijön a szúnyog, azt elviselem, hanem hogy bemegy. Tekintve, hogy ebből locsolunk, és annak a szűrőjét folyamatosan eldugítják a szúnyoglárvák. Ez amásik gond: részben locsolórendszer megy róla, oké, ez fix, viszont másrészt van egy másik “kéziszivattyú”, ami esetenként kapcsolunk be, és akkor is nyitni kéne a fenti szúnyoghálót heti rendszerességgel. Az azért nekem soknak tűnik.
  De lehet, hogy ez a szúnyoghálózás lesz a megoldás, csak kicsit darabosnak tűnik.

 5. Nem látom át a teljes rendszert.
  Viszont valami előszűrőnek mindenképpen kellene lennie. Máskülönben más szerves anyagok is bekerülhetnek folyamatosan. Pl. falevél stb. Ezeknek a maradványai is eltömíthetik a szivattyú szűrőjét. Ráadásul minél több szerves maradvány van a vízben, annál jobban érzik magukat a szúnyoglárvák is.
  De szép kis rendszert rakhattál össze, ha 8 köbméteres 🙂
  Nálam csak néhány köbméter lehet összesen, viszont nálunk van ásott kút, amiből megoldjuk a locsolást.

 6. Nyilván kerül bele némi szerves anyag, főleg finom homok, vagy oldott szerves anyag, ezt nem tudom kiszűrni. Falevél, nagyobb dolgok nincsenek, zöld lapostetőről, valamint a hegyoldali rétegvizeket gyűjti össze a vizet. Ebből a rétegvíz nyilván a legtöbbet hozzáadó, főleg esőzések után pár nappal. Ezek miatt elég lenne a szűrőt kéthetente, havonta cserélni, viszont a szúnyoglárvák durva időszakban napi szinten tömítik el. (Ásott kút nálunk nem járható, fúrt pedig borzalmasan drága lett volna.)
  Azt hittem esetleg tudsz valami bio szúnyoglárva irtót, mert az valahol megoldás lenne. A fedés lesz a végső megoldás, bár nem a legjobb.

 7. Szia,

  Sajnos bio szúnyogírtót nem tudok. Esetleg megpróbálnám felborítani a ph egyensúlyát a víznek. Pl. ha van fahamud, akkor azt szórnék bele próbaképpen. Ez lugosít. Bár azért körül járnám a helyedbe, mielőtt esetleg tönkrevágod a szivattyút.
  A növényeknek viszont jó a fahamu.
  Azt tudom, hogy a fahamut szokták rovar kártevők ellen is alkalmazni, így elképzelhető, hogy a szúnyogoknál is beválik (bár itt vízzel kevered).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.