A mosószerek házi előállítása nálam szenvedély-e, vagy már mánia nem is tudom. Több ízben készítettem, melyeket itt meg is osztottam.
Mosógél készítése házilag
Környezetbarát mosószer készítése házilag
Folyékony mosószer házilag
A mostani érdekességnek indult, aztán megvalósítás lett a vége. Olvastam, hogy a borostyán leveleiből mosószert lehet készíteni. Csak annyit tudtam erről a növényről, hogy örökzöld, be lehet futtatni vele mindent. Több rejlik viszont benne. Szót érdemel szaponin tartalma, mely oldja a szennyeződéseket és foltokat. Hát gondoltam, kipróbálom én is.

Adott volt pár borostyánlevél (15-20 db, minél nagyobb, vastagabb annál jobb) 1 kisebb evőkanál mosószóda, pár csepp teafaolaj, és 3 dl zubogó víz.
A borostyánleveleket megtisztítottam a szennyeződésektől, majd felaprítottam. Forró vízzel leöntöttem, kicsit kavargattam, ezek után hagytam kihűlni. Leszűrés után el is készültem. Másnap már indult is a mosógép. Használat előtt összeráztam. Nem használtam többet belőle, mint amennyit másból szoktam. Ha valaki nem szeretné az időt húzni aprítással, kevergetéssel, hűlni hagyással, azoknak is van megoldás. Egy zokniba, vagy zsákocskába köthetünk bele borostyánlevelet és azt tesszük a mosógép dobjába a szennyesekhez. Hasonlatos a mosódió alkalmazásához.

Kis mennyiséget készítettem, mert nem érdemes ezt a fajta mosószert sokáig rakosgatni, hanem célszerű hamar felhasználni. Több területen is felhasználható (mosogatás, felmosás, felületi tisztogatás stb.) Mivel a borostyán örökzöld növény, így egész évben tudunk hozzányúlni és ezen tulajdonságát háztartásunkban hasznosítani.

Ebben a videóban bemutatom a készítés folyamatát és a vele való 1. mosást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.