tisztítás citrommalAzzal, hogy a mai modern tisztítószereket használjuk, nem csak magunknak ártunk, a természetnek is. Amikor leengedjük a lefolyóba az olajat, a duguláselhárító vegyszert vagy éppen a vízkőoldót, komoly gondokat okozhatunk a szennyvíztisztítóknak. Értem ez alatt akár az emésztő gödör baktériumait is.

Rozsdamentes felületek tisztítása citrommal

Feleségem, Melinda hosszú ideig hideg zsíroldót használt. Ez mivel a nem szereti a gumikesztyűt így nem csak a tüdejét, de a kézét is szétmarta.

Nem olyan régen kipróbálta egy kifacsart citrom levét, ezt rászórta a gáztűzhely, és a páraelszívó rozsdamentes felületére, majd hagyta egy kicsit állni. Csodák csodája a felület ugyanolyan tiszta lett mint a hideg zsíroldóval!

Töltsük a kifacsart citrom levét egy pumpás pl. ablakmosó flakonba, majd spricceljük le a felületet. A legvégén egy tiszta ronggyal töröljük át. Nem csak acél felületeken alkalmazhatjuk.

Illatosít is, valamint baktérium ölő hatása is van.

Vízkő eltávolítás ecettel

Csodák csodája, de az ecet ugyanolyan jól hat, mint a vízkőoldók. Sőt az ecet 5%-os oldata a baktériumok 90%-át elpusztítja. Ilyen %-ban ráadásul nem is olyan büdös, mint amennyire elriaszt sok embert a használattól.

Hordjuk fel a tisztítandó felületre, pl. egy ronggyal az ecetet. Ha keményebb a vízkő rajta is hagyhatjuk néhány percig a törlőkendőt.

Szódabikarbonáttal a kárpit tisztítás

Szórjuk be a felületet, majd porszívózzuk fel a fehér port.

Ablakmosás ecetes vízzel

Készítsünk ecetes vizet és ezzel mossuk le az üvegeket.

10 thoughts on “Vegyszermentesen – környezetbarát tisztítás, takarítás 1

 1. Kedves Zsuffa, Köszönöm az észrevételt. Sajnos be kell vallanom, hogy még nem használtam mosódiót. Tervbe van véve és amint lehet írok is róla. 🙂

 2. Szép napot minenkinek,
  Nem akarok reklámozni, de nem csak az lehet natúr tisztítás, ha citromot vagy ecetet használunk. Egyre több olyan termék kapható a bioboltokban, melyek amellett hogy környezetbarátok, lebomlóak, és természetes alapúak, még mellette arra lettek kitalálva, hogy megkönnyítsék az egészséges tisztaság iránti igényünk kielégítését. Én egy ilyen termék családot, pontosabban a benne rejlő filozófiát próbálom “eladni” az arra nyitottaknak, idestova 5-6 éve. Azóta magam is csak ezekkel az anyagokkal tartom rendben környezetemet. Vannak más márkák is a piacon. A lényeg, hogy amit állítanak a termékről, járjunk utána, hogy igaz e. Olvastam már olyat, hogy az enzimek károsak, pedig ha jól belegondolunk, a börünkön is ott vannak, mert hát ott kell lenni nekik:)
  Elnézést ha sokat írtam, de a vegyszerek és a totális naturista elképzelés között ott rejlik az egészséges középút:)
  További szép napokat:
  NaturZone by Balázs

 3. Még annyit, hogy szivesen segítek, anyagokat adok bárkinek, természetesen az említett terméktől teljesen függetlenül, hiszen a lényeg mégis csak a környezettudatosság:)
  Üdv.

 4. Kedves NaturZone!

  Szívesen hallanék többet a termékeitekről. Bár van egy olyan érzésem, hogy a csomagolás az nem újratölthető és műanyag.
  Így még mindig jobb a citrom, mert annak a maradékai mehetnek a komposztra. 🙂

 5. Szép napot!
  Félig-meddig igazad van.
  A flakonok egyenlőre PET flakonok, igaz, ezek újrahasznosíthatóak, de jelen világunkban ezt nem sokan teszik. Sajnos a Belga gyártó eleve így küldi. A flakon helyzete jelenleg módosíthatatlan, de ezen is dolgozunk. Talán előnyként lehet említeni, hogy minden termék koncentrátum, és 1-3%!!!! -os higításban kell, úgy általában használni, ezáltal eléggé gazdaságos, így mondjuk egy fürdőtisztító kb egy évig elegendő. Ergo, ha ilyen termékeket használ valaki, az éves flakon hulladék, max 10db, és hát valljuk meg, ennek többszörösét viszik haza egyesek egy-egy hipermarketes bevásárlás során. Biztos, hogy van jobb megoldás is, de ha az élhető utat keressük, a jelen ember életvitele, a hajlandósága és a lehetőségek között, azt hiszem, jó úton járunk. Én nem kételkedtem a felvetett (pld. citrom) anyagok használhatóságában, de azt gondolom, vannak dolgok amire a mai embereket már nem lehet rábeszélni, ráébreszteni meg végképp nem. Ahol lakom, a körülöttem lévő lakásokban (3 lakás), már mindenki ezzel tartja tisztában környezetét. Szerintem ez örömre ad okot:)
  A termékekről szívesen adok infókat, csak nem tudom nem számít e direktreklámnak? 🙂

  További szép napokat:
  NaturZone by Balázs

 6. Ha megkésve is, de lenne egy-két észrevételem a citrommal kapcsolatban.
  1. A komposztra se a bio, se a … citrom héja nem való, valószínüleg a benne található olajak antibakteriális hatása beakaszt a komposzt érési folyamatának, inkább másra használjuk.
  2. Csak a bio minőségű, illetve a saját fánkról, vegyszermentesen termesztett citrom héját használjuk fel például szárítva gyümölcs teához adva, fűszerként, vagy frissen reszelve süteményekbe.
  3. Az ilyen kiválló citromokat inkább fogyasszuk el, s a nagyobb mennyiségben előállítható ecettel tisztítsunk. Persze itt is a biológiai erjesztésre ügyeljünk, s ne szintetikus étkezési savakkal, génmanipulált baktériumokkal tömegtermelt savakkal (pl. aszkorbin sav – C-vitamin – ? Mire is jó a hozzáadott vitamin az élelmiszerekben? Ugye nem szívesen fogyasztunk GMO-s ételeket ) tisztítsunk.
  4. Az üzletekben kapott nem bio citromok (valódira gondolok, nem az annak címkézettre) számos veszélyt rejtenek, s én inkább hozzá sem nyúlok. Rengeteg szintetikus vegyszermaradvány (különböző permetszereket használnak a monokultúrás citrom ültetvényeken) kívül – belül, mesterséges érlelés érlelő gázokkal, szintén betegséget okozó műviasz kezelés a héjon. Ez mind jellemzi a hagyományos citromot.
  Magam használok természetes anyagokat, és az “átállási háztartásomban” ökológiai szempontokat figyelembe vevő szereket.

 7. Abszolúlt vegyszer és környezetbarát szélvédőtisztító tabletta van forgalomban.
  Nincs problémás 2-5L-es pet palack,könnyen kezelhető és használható.
  Mindenkinek ajánalom,nagyban segít a környezetünkön.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.