szellőztetésAhogy előző cikkemben elővezettem, nagyon fontos a káros anyagok eltávolítása a lakásunk vagy irodánk levegőjéből.

Hogyan szellőztessünk?

Hagyományos szellőztetési módszer

Inkább rövid időre (10-15 perc), de csináljunk huzatot, mint, hogy folyamatosan legyen résnyire nyitva egy ablak.

Új megoldások

A modern ablakokhoz adnak olyan kiegészítőt, amely a páratartalomtól függően kinyílik,és így szabályozza, hogy mennyi friss levegőt juttat be a lakásba. Jópofa, de nem érzem úgy, hogy a levegőt rendesen kicserélné.

A másik a rekuperátor, légcserélő. Ezzel nem csak a levegő cserélődik ki, hanem energiát is takarítunk meg. Úgy, hogy az épületben lévő levegőt hőmérsékletét nagy részben visszanyeri egy hőcserélő tagon keresztül. Így ez egy sima szellőző rendszerre kapcsolva teljes mértékű energiatakarékos megoldás lehet. Pont azért mivel, teljes légcserét biztosít, valamint a hűtés / fűtés a legnagyobb energiaigényű egy épületben. Egyenlőre az a gond ezzel, hogy drága. Így is visszahozza ugyan az árát, de reményeim szerint 5-10 éven belül olcsóbb lesz.

Ilyenkor nyáron, ha van elegendő hőtartása az épületnek, akkor inkább éjszaka éri meg szellőztetni. Nappal érdemes a déli oldalon leengedett külső redőnnyel védekezni a hő ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.