faültetésKevesen tudják, de az első fák 200-300 millió éve jelentek meg Földünkön. A megjelenésük tette lehetővé, hogy a levegő széndioxid tartalma jelentősen csökkenjen.

Így, ha fákat ültetsz, jelentős széndioxid-ot tudsz megkötni. Voltaképpen a fák törzse szinte teljesen szénből áll.

A fák irtásával sok más gondot is okozunk:

 • Csökken a szélfelfogó képesség. Az erdők jelentősen tudják csökkenteni a szelek erejét.
 • Nő a talaj kiszáradása. A napsugarak közvetlenül érik a talajt, így az jobban kiszárad. Továbbá az avar is sok vizet tart vissza.
 • Ugyanakkor a fák a mélyebb talajrétegekből felhozzák a vizet és ezt elpárologtatva jelentősen hozzájárulnak az esőképződéshez. Az esők úgy néz ki máshogy hullanak már most is pl. Magyarországon. Amikor esik nagy mennyiség fog esni, de az gyorsan el is szivárog illetve elpárolog. Ellentétben a régi “áztatós” esőkkel. Tehát csökkenek a “normális” esőzések.
 • Továbbá a fák jelentős ásványi anyag tartalmat is szállítanak a mélyebb rétegekből, amik az elhullott levéllel beépülnek a talaj felső rétegeibe. Mivel jelenleg inkább a talaj kirablása folyik a műtrágyázással, így csökken az élelmiszerek tápértéke is.
 • Nő a forgószelek veszélye. A nagy szabad területeken a felszálló meleg levegő jobban tud forgószeleket kialakítani. Ez végső soron a hurikánok előszele. Bár a hurikánok jelenleg inkább a vizek fölött alakulnak ki.

Megújuló-e az erdők hő-erőművekben történő elégetése?

Jelenleg kicsiny hazánkban az “zöldnek” nevezett áram előállítás 90% ebből történik. Akkor lehetne megújulónak tekinteni, ha az elégetéskor keletkező fahamut, visszajuttatnánk oda, ahonnan elvittük. Máskülönben a talaj fog kimerülni, annyira, hogy semmi sem fog megteremni azon a területen. Ugyanez igaz a mostanában sokat hangoztatott energiafűre (elefántfűre) is. Az elefántfű annyira kimeríti a talajt 10 év alatt, hogy utána a szó szoros értelmében sivatag lesz a helyén.
Tehát, ha fával tüzelsz, szord szét a fahamut a kertedben. A fahamu a kártevők ellen is hatásos, és növeli a talaj ásványianyag tartalmát. Akkor is, ha egy része az anyagoknak el is száll a füsttel.

Tehát milyen fákat ültessek és hova?

 • Ha van szabad beltéri területed ültesd be gyümölcsfákkal. Ez nem csak a CO2-őt köti meg, hanem otthont nyújthat a madaraknak, valamint egészséges élelmet nyújthat Neked. Így a távolról szállított gyümölcsök helyetti helyben termeléssel, közvetve is csökkented a CO2 kibocsájtást. Inkább időjárásellenállóbb, fagy-, szárazságtűrőbb fákat ültess. Az éghajlatváltozással nőnek a szélsőségek is. Aggódsz, hogy akkor permetezni kell? Én sem permetezem a fáimat, mégis teremnek. Vannak más védekezési módszerek is.
 • Ha kültéri területed van itt sem teheted meg csak úgy, hogy akármilyen fákat kiültetsz. Sokszor a szomszédokat zavarná, ha “erdősítenéd” a telkedet. Ilyen helyem nekem is van (lesz). Kb. 10 m széles, 900 négyszögöl. Őszre tervezem beültetni így: diófasor középre. 2 szélről cseresznye-, illetve meggyfák.
 • Ha van nagyobb külterületed, ami parlagon hever, soroltasd át szántóból erdőnek. Ültesd be. Még telepítési támogatást is kaphatsz rá!

Mikor ültessek?

A fákat legjobb ősszel ültetni, amikor már lehull a levelük. Kb. 1 évvel előzik meg azokat amelyeket tavasszal ültetsz. Nyáron nagy a veszély, hogy kipusztulnak.

Milyen fákat ültethetek még?

Ültethetsz hársfát, ennek a virágát teaként hasznosíthatod, és nagyon szép fa.

Városban, út mellé, széndioxid megkötő, és ellenálló, kevés ózont kibocsájtó fák:
som, a vörös hikoridió és a galagonya.
Kérdezheted: Az ózon pont az uv sugárzás ellen véd, miért jó ha megkötik a fák? A felső légkörben az ózon valóban jótékony, a föld felszínén viszont nagyon káros.

További tippek:

 • A ház déli oldalán, ha lombhullató fákat ültetsz nyáron elég jól leárnyékolják a házad, így kevésbé melegszik fel. Télen viszont a lehullott lombozat miatt melegítenek a napsugarak.
 • Ahonnan fúj a hideg téli szél (észak, észak-nyugat hazánkban) oda védekezésképpen örökzöldeket ültethetsz, pl. vegyél gyökeres fenyőket karácsonyra. Sokan ellenzik a fenyők ültetését, de az újabb kutatások szerint rengeteg lehűlést segítő anyagot termelnek.
 • Becsüld meg az öreg fákat. Sok rajta a száraz ág? Sokszor elegendő csak megtisztogatni a fát és rögtön új erőre kap. Sokkal hamarabb és többet terem, mint a friss ültetésű. Valamint több széndioxidot is köt meg.

3 thoughts on “Ültess fákat!

 1. Azért a diófákkal vigyázz, bár gondolom tudsz róla, hogy (szinte) mindent kiirt maga alatt. Anno nagyanyámnál volt egymás mellett egy diófa és egy cseresznyefa is, kb. 5-6 méter távolságban. A diót talán korábban ültették, de túlnőtt a cseresznyén és fokozatosan elsorvasztotta.

 2. Ok, pont ezért terveztem, hogy diófákat ültetek oda. Így nem kell parlagfüvet kaszálgatnom.

  Bár igaz, a legjobb egy olyan erdő szerűség lenne, ahol van aljnövényzet is.

 3. Ültesd úgy 120 cm-RE egymástól, aztán majd kivágod karácsonyra, ha már túl sűrű a sor. Vágod?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.