falak hőszigeteléseHa egy régi házat újítunk fel akkor javasolt valamilyen módon körbenézetni, vagy hőkamerával, vagy valamilyen más módszerrel (én pl. infra hőmérővel néztem át kívülröl a házat. A hőmérő 6-7EFt volt a Conrádban), hogy hol távozik a legtöbb energia, mivel lehetnek eltérő sorrendek is az alábbiaknál.

Az új építésű épületeknél mindenkinek más anyagok mániája, de itt szerencsére elég komoly előírások vannak, így sokat nem lehet elrontani, ha megvan a megfelelő ellenőrzés is.

Az épületeknél általában a következő sorrendben távozik az energia:

  1. A legkevesebb a talaj felé
  2. Majd a falak
  3. Majd a tető
  4. Végül a nyílás-zárókon át távozik a legtöbb energia.

Ezt a sorrendet attól függően, hogy milyen szigetelő anyagot árusító céggel állunk kapcsolatban gyakran szokták a saját javukra eltorzítani.

Mivel a modern hőszigetelések (pl. műanyag nyílászárók, hungarocel a falakon, párazáró fólia a tetőn) teljesen lezárják a levegő és a pára útját könnyen válhat a lakás levegője rossz minőségűvé, vagy alakulhat ki penészedés is. Ezt vagy gyakori szellőztetéssel vagy szellőztető berendezésekkel tudjuk megoldani.

Ajánlott külön fürdő és külön mosó-szárító helyiséget létrehozni.

A szigetelés vastagságát, hogy mennyit érünk el vele könnyű kiszámolni a már említett winwatt programmal. Azt is ajánlott azonban bele számolni, hogy ha pl. 5 centis szigetelés helyett 10 cm-es szigetelést rakunk fel, akkor az nem fog dupla annyiba kerülni. Ennek az oka az, hogy a vakolatot és a ragasztót nem kell kétszer felvinni, valamint a munkadíj sem kerül duplájába. Egyedül a szigetelő anyag fog a duplájába kerülni.

A következő cikkben az általam ismert építőanyagok előnyeiről és hátrányairól fogok írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.