napkollektor Íme egy kép a kicsiny házunkról, a tetején a kollektorunkkal. A két ablak közé terveztem még 2 db sörös dobozokból készülendő levegős kollektort fűtéskiegészítésre. A sörkollektorról már raktam be linket előzőleg a bojlereknél.
De most inkább a meleg vizes napkollektorról írok.

Egy vákuumcsöves napkollektor mellett döntöttem. A bojlerünket amúgy is lassan bővíteni kellett volna. A jelenlegi 120l-es villanybojler volt. Elvileg 200 l-es bojlerhez 20 db csövet ajánlottak. E helyett, mivel tudtam messze lesz a kollektor a bojlertől én inkább 30 csövest vettem.
A rendszer úgy működik, hogy van 3 hőérzékelő. 1 fent a kollektorban. 1 lent a tartály aljánál, 1 fent a tartály tetejénél. Amikor úgy érzékeli, hogy a tartály aljánál lévő érzékelő 10 fokkal kevesebbet mutat, mint a fenti, akkor a keringető bekapcsol.

A vákuumcsövekben nem megy víz. Itt kívül van egy üvegréteg, belül egy másik. Köztük vákuum. A belső részről alulemezek és rézcső viszi fel a hőt a gyűjtő dobozba, ahol a víz kering.

A kollektorhoz keringő víz le van választva az ivó-víz hálózattól. A hőt egy hőcsérélő spirális csőszakaszon adja le a bojlerben lévő víznek. Ez azért fontos, hogy a kollektorban lévő fagyálló nem keveredjen bele az ivó-víz hálózatba. Mondjuk én természetbarát fagyállót használok, amit a Budapesten a körúton az Azúr vegyszerboltban vettem (etilén-glykol). Azért nem lenne jó, ha szép lassan kimosódna a körből a fagyálló.
Az új tartály úgy néz ki, hogy alul van benne a hőcserélő és itt is lép be a hideg ivó-víz. Így mindig a leghidegebbre tud rádolgozni a kollektor. Valamint, a meleg víz a fizika törvényei szerint felfelé igyekszik. Így az egész tartályt melegíti.

Amennyiben nem süt a nap, úgy a tartály tetején található érzékelő hatására a villany fűtés kapcsol be.

Napkollektor tapasztalatok

 • Gyakorlatilag mióta üzembe helyeztük (február vége) alig használtam az éjszakai áramot kiegészítésre.
 • Elég sokat szenvedtem az összeállítással, mivel én meg a barátom sem annyira értettünk a vizes rendszerekhez. Végül a sógorom (fűtésszerelő) segítségével ráztuk gatyába a rendszert.
 • Az tény, hogy így is alul méreteztem a rendszert. A ~35m cső ami a bojler és a kollektor között van elég sok energiát levesz, hiába van szinte teljesen végig a csöveken 2 cm-es alukasírozott csőhéj. Ezért a téltől egy kicsit még tartok.
 • Úgy tűnik eddig a jégesők nem tettek benne kárt.Kb. 2-3 jégesőt már túlélt.

Napkollektor tippek

 • Ha nyaralni szeretnétek menni, akkor nem biztos, hogy jó ötlet. Utólag jutott eszembe, hogy ha elmegyek nyaralni mi lesz a melegvízzel. Itt az a gond, ha letakarom a kollektort, a betörőknek felhívás keringőre. Ha nem takarom le, szerintem 1 hét alatt túlforralná a vizet. Ha leengedem a vizet a levegő melegszik túl és tönkre mehetnek a csövek.
  Közben kiderült, hogy a csöveknek nem lesz bajuk, ha túlmelegednek, és a biztonsági szelep is leold, bizonyos hőfok felett. Így el tudunk menni nyaralni minden aggodalom nélkül.
 • Rövidebb csőszakaszt építs ki a kollektor és a bojler között. Ha beton födémed van, rakd közvetlenül a bojlert a kollektor mögé. Így néhány méterre csökkented a kettő közötti távolságot.
 • Szigetelj le minden egyes olyan pontot amit melegnek érzel. Így én pl. leszigeteltem a bojler tetején található kis plexi lap alatti részt is, valamint a tartály tisztító nyílásánál található műanyag burkolat alatti részt is.
 • Helyezz a csövek mögé fényvisszaverő reflektort. Ezt elkészítheted Te is. Egyszerűen alufóliával beburkolsz pl. egy osb lapot. Vagy gyárilag sem túl drága. Nekem 9 E Ft vol a 30 csöves kollektorhoz.
 • Dél felé tájold a kollektort. Más égtájak felé jelentősen csökken a hatásfok.
 • Kb. 45 fok az ideális nyáron. De télen szinte merőlegesnek kellene lennie. Tervezheted úgy is, hogy kb. 70 fokban döntöd, így télen is jobb hatásfokkal fog működni. Nyáron amúgy is több a napfény.
 • Magam részéről utólag inkább a “japán” mintát követném, és nem ezt a típusú kollektort választottam volna. A japánok olyan házat terveztek, ahol a déli tető egy nagy kollektor. Alulról száll felfelé a meleg levegő egy lemez alatt. A tetején pl. vizet melegítenek vele, vagy egyszerűen lehúzzák egy ventilátorral a lakásba. Nyáron, amikor túl sok hő termelődik, egyszerűen kiengedik a legmagasabb ponton a felesleges meleget. Ezt egy nagy sörkollektorral is meg lehetne valósítani, ha a gerendák közé helyeznénk a dobozokat. Ez a módszer természetesen “csináld magad”. Esetleg sok buktatóval.

Ha kérdésetek van szívesen válaszolok.

9 thoughts on “Napkollektor – melegvíz előállítás

 1. Szóval 30 cső / 200 liter. Mekkora a teljesítménye, azaz mennyire melegíti fel a vizet. Mennyire melegítette fel februárban? és mennyire most ebben a nagy kánikulában?

 2. Ez sajnos elég misztikus kérdés. Az a gond, hogy az érzékelők nem a víz hőmérsékletét mérik, ahnem csak a tartály falához tudtam rakni. Elvileg február végén kb. 45 fokot mutatott a hőmérő. Ez kb. 50 fokos víz lehetett valójában. Most valamivel 65 fok fölötti a hőmérséklete. Bár ahogy gondolkodtam rajta, itt a hosszú csövek veszik vissza a hőt, van a rendszernek egy bizonyos tehetetlensége ezek miatt.
  Tehát egyre kevésbé tudja a vizet melegíteni, mivel a csöveken keresztül mire elér a tartályhoz, vissza is hül. Ezért javaslom a minél rövidebb csőszakaszt.
  Egyébként már május eleje óta ez a helyzet.
  Egyszer volt talán olyan, hogy 3 napig esett és a 3. napon kénytelenek voltunk bedugni a konnektorba. Egyébként akkor csináltam meg, hogy az éjszakai áramot kapcsolom rá, ha 45 fok alá esne a tartály hőmérséklete. Ezt egy mágneskapcsolóval oldottam meg.

  Ami még fontos:
  Ediig 5 csövem szállt el a 30-ból. Ebből 2-őt már cseréltem garanciában. 3 még úgy működik vákuum vesztetten. Ezeket ősszel fogom cserélni ugyancsak garanciában, hátha addig még elszáll 1-2.
  Most úgyis folyamatosan forró vizünk van.
  Ja és február végén cak 20 csővel indultunk, mivel nem írták le a használati útmutatóban, hogy hogyan kell berakni a csöveket a helyükre és a 90 kilós haverom is kikészült, mire 20-at berakott a helyére. AMivel hétvégén csináltuk és akitől vettem éppen síelt, így őt sem tudtuk felhívni. Kb. 2-3 hétre raktuk be a helyére a maradék 10-et. Valamint kivettük és újra beraktuk a többit, mivel nem jól végeztük a berakást. Lehet, hogy ezért szállt el ennyi csövem is.

 3. És azért is fogós kérdés, mivel mindig más mennyiséget használsz.

  Ja és egy újabb ötlet a megtérülési idő csökkentésére (ezt még egyenlőre én is csak tervezem):
  A mosógép elé egy keverőcsapszelepet kell bekötni, amit a bojlerből táplálsz. Így állandóan pl. 40 fokos vizet nyomhatsz be a mosógépbe. Illetve öblítésnél egyszerűen elzárhatod.
  Ezzela másik nagy áramfogyasztót a mosógép fűtőszálát kímélheted. Egyébként már egy éjszakai árammal működő bojlerből is jelentős megtakarítást tudsz így elővarázsolni. 🙂

 4. megszívtad cimbora a vákuumcsövedett, el is fog szállni rendszeresen, ne keserdj el, nem kiforrott, snasz kínai gyártmány, de egyébként is, a vákumos elszáűll, mert nyáron túlterhelődik,kerekedők lukat dumálnak hasba, ránksózzák(nák, ha tudnák) Vettél volna inkább magyar csúcsgyártmányt, Péterimpex Kft oldalán nézz körül, hátast dobsz hatékonyabb a vákuumosnál, és 30 év garanciát adnak

 5. olvasván a többit jut eszembe: felejtsd el a sörkollektort, használj hajlékony alu gégecsövet, abból fabrikálj, jobban jársz, és nem fontos drága német szolárlakkot venned tízezeért, elég egy jó hazai fekete hőálló matt festék

 6. Kösz a magyar napkollektor oldalt. Itt csak az a gondom, hogy nincs ár megadva. A vákuumcsöves kollektor időtállóságáról nem tudok még nyilatkozni, mivel még csak 2 éve vannak fent.

  Igen tényleg lehet máshogy is “sörkollektort” készíteni, bár itt elmaradnak a poénok az újrahasznosítás és, hogy miből készült. 🙂 Festéknek én is matt fekete festéket használtam.

 7. Üdvözlöm!

  Daróczi Edit vagyok! Édesapám nevében írok, mivel Ő nem tud internet közelbe kerülni!

  Az lenne a kérdésem, hogy az összeforrasztott réz kollektornak (még nem használt) a belsejét hogyan lehet kitisztítani a benne maradt forrasztó anyagoktól (ezüst forrasztóanyag, cink forrasztóanyag). Milyen anyag v. vegyszer szükséges hozzá, mivel lehet átmosni a még nem használt, összeállított vörösrézből készült kollektort.

  A válaszát előre is köszönöm szépen!

  Tisztelettel Daróczi Edit és Daróczi Péter!

 8. Szia,

  A benne maradt forrasztóanyagok, ha nincsenek hozzátapadva a felülethez, simán eltávolíthatóak szerintem vízzel. Egyébként már maró hatású folyadék kellene, ami kiszedheti azt is amit nem kellene. De szerintem, ha csak belógnak, akkor még a hőátadó felületet is növelik. 🙂
  A hosszútávú tisztántartáshoz, vízkőmentességhez és fagyálló folyadékként a mono-propilén-glykolt javaslom. Ez az egészségre sem ártalmas, ha véletlenül kilyukadna a hőcserélő rész, és bekerülne a bojler vízébe a napkollektor kör folyadéka. Ha jól emlékszem a szarvasmarhák vízéhez is szokták keverni.

 9. Szia,
  Én a mosógéppen kapcsolatban szólok, hogy magunk is ezt terveztük, és régebben voltak is melegvízre köthető mosógépek, de mostanában nem nagyon. Ettől függetlenül rákötheted, viszont azt tudnod kell, hogy a programokat nem erre tervezték, azaz minden eltolódik azzal, hogy nem hideg vizet kap. ((Belekalkulálták az áztatási meg mittomén milyen időkbe, hogy van felfűtési időtartam.) Nem tudom ez mennyit számít, mi ezért nem próbáltuk meleg vízzel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.