szomorú FöldünkSokan vitatják a globális felmelegedés tényét. Nézzük a főbb érveket és ellenérveket:

Érvek a globális felmelegedés ellen és a válaszok:

Az elolvadó jéghegyek nem okoznak tengerszintemelkedést

Valóban a tengerben lévő jéghegyek, ha elolvadnak, nem okoznak vízemelkedést. Hiszen ugyanannyi vizet szorítanak ki, mint amennyi kiolvad belőlük.

Viszont a szárazföldön lévő jég (Grönland, Antarktisz, gleccserek), ha elolvad igen.

A széndioxid szint nem növekedhetett, hiszen az elégetett szén, olaj pl. valamikor a légkörben volt

Valóban a légkörben volt, hiszen ezek élőlények maradványai, amik megkötötték a levegő CO2 tartalmát.
Viszont: A vulkánok folyamatosan nagy mennyiségű CO2-őt löknek a levegőbe. Így az évmilliárdok alatt a légkörbe került CO2 egyszerre szabadul ki.

Ráérünk megállítani. Majd, ha nagy baj lesz

Sok összetevője van a felmelegedésnek:

 • Ha a jég elolvad, akkor a helyén sokkal “hőfogadóbb” felületek keletkeznek. A jég/hó közel fehér – nagy részét visszaveri a napsugaraknak. A víz egy üvegházhoz hasonlít. A föld sötétebb jobban befogja a napsugarakat és hővé alakítja. Az aszfalt felületek meg különösen nagy hatásfokkal készítik a hőt.
 • Az egyes élőközösségek mint pl. az esőerdők már a tűrőképességük határán vannak. Egy élőközösség összeomlása elég komoly láncreakciókat tud beindítani.
 • Olyan láncreakciók is beindulnak, mint pl. oz hatású orosz tajga ha kiolvad, onnan rengeteg metán szabadul fel a befagyott talajból, ami sokkal nagyobb üvegház hatású gáz mint a CO2.

A bioüzemanyagok/elefántfű megoldhatják a problémát

Az ilyen területek sokkal kevesebb CO2-őt kötnek meg mint ha pl. erdő lenne a helyén. Ráadásul drágítják az élelmiszereket.

Az egyes területekről elvitt növényi részek (termés, vagy pl. szár), sok olyan anyagot is tartalmaz, amit a nagyüzemi termelés során nem pótolnak vissza (ásványi anyagok). Így a talaj egyre szegényebb lesz. Jön a sivatagosodás.

2 thoughts on “Miért is van globális felmelegedés? Pro és kontra.

 1. Gaz!!!

  A fűféle energiahordozók sajnos sok téves gondolatot szülnek pedig csak használni kellene a fejünket.
  Hogyis van az a körfolyamat ábra a növényekkel? Fotoszintézis? Rémlik? Na ugye! Ha egy növény, mint egy tölgyfa 100-300 évig nő, fotoszintetizál, növeveli évgyűrűi számát, nemcsak O2-t termel, hanem be is tárolja az energiát. Ha elégetjük, ez szabadul fel. Mindenki tudja, hogy sok hőt a keményfa elégetésből tudunk kinyerni, amilyen a tölgyfa is. Egy 20-30 éves fenyőből értelemszerűen kevesebbet, s az alig 10 éves, de gyorsan növő nyárfából még kevesebbet.
  Ezekután jönnek az évente többször is aratható fűvel, ami kirabolja, megfertőzi saját magával a talajt. Az egy tarack féle, a földdel gazdálkodók réme, kiírthatatlan. Nálunk is van az szudáni fű változatból, amit még a TSZ időkben hozott egy okos ember. Ujjnyi vastag a gyökere, bármilyen pici marad a földben elszaporodik, kis korában pont olyan mint a kukorica, csak nagyobbra nő nála, s rengeteg magot hoz. Szerintem rosszabb a parlagfűnél ( aminek allergizáló hatásában kevésbé hiszek, mint az élelmiszeradalékanyagokéban ) .

  Egyébként a felmelegedés csak egy válasz. Pont az lesz, amit megérdemel a társadalom. Nem elsősorban a természeközeli embereket súlytja, hisz azok fokozatosan alkalmazkodnak, hanem azokat, akik elszakadtak tőle. Az ember nem a természet uralmára teremtetett, hanem szolgálatára, ahogy a szőlőnek sem gazda kell, hanem szolga. A szolga lét több, csak tudni kell, hogy mi az. Jézus is megmosta tanítványai lábait.
  A világnak nem lesz vége, de alaposan megváltozik.
  Zölden szebb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.