szivattyú

A kútásás veszélyes dolog.

Bármikor összeroppanhat a gyűrű, vagy egy üreg beomlásával az ember örökre eltűnhet a föld alatt. Ezért lehet az alábbi módszer egy olyan alternatíva, ami bár lassabb, de biztonságosabb.

Kútmélyítés, kúttisztítás búvárszivattyúval

Gyűrűs, vagy téglás kútnál alkalmazható. Egy öreg embertől tanultam. Ő vette észre, hogy ahogy az orosz búvárszivattyúval locsolt a kútból, a gyűrűk egyszeriben csak lejebb csúsztak.

A szivattyút engedjük le a fenékig, majd egy picit húzzuk vissza. Változtassuk a szivattyú helyét körbe-körbe, hogy minden felületet érintsen. A szivattyú köré tekerhetünk szúnyoghálót, így a nagyobb szennyeződések nem tömítik el.

Működési elv

A búvárszivattyú rezeg a víz fenekén. Így lassan felveri a fenéken lévő részecskéket. A lebegő részecskéket pedig egyszerűen beszívja, majd kilocsoljuk a vízzel együtt.

18 thoughts on “Kútmélyítés, kúttisztítás búvárszivattyúval

 1. Milyen anyagra gondolsz még? 🙂

  Amit még tudok:
  – Mindenképpen érdemes szivattyút tenni rá. A legtöbb búvárszivattyút nem lehet “lefolytani”. Míg a “tartályos” szivattyúkat igen. Ezért bár jóval kevesebb a vízhozama a “tartályosoknak” (Watt-ra levetítve), de mégis ezt jobb rátenni, ha öntözni szeretnél.
  – A további gyűrűt akkor kell mindig rárakni, amikor kb. földfelszínig lecsúsztak a már meglévő gyűrűk.
  – A saját magam tisztítom, nagyon veszélyes. De, ha pl. nagyobb szemetekkel van tele a kút alja (pl. betondarabok), azokat kiszedheted.
  A tisztításhoz, hogy ne borítson el a víz, használj búvárszivattyút! A búvár szivattyú csak akkor menjen, ha nem vagy a vízben. Egyébként húzd ki a konnektorból.
  Legyen segítőd mindenképpen! Ő húzza fel az anyagot. És tud segíteni, ha mégis baj lenne. A nagyobb darabok eltávolítása után az apróbb darabokat egy búvárszivattyú is kidolgozza. De hosszú idő!

  Ha nem ezekre gondoltál, akkor írd meg mire, hátha tudok abban is segíteni.

 2. Érdekes módszer de ezzel csak a finom homokot vagy felkavart iszapot tudod kiszívni ,arról ne is beszéljünk ha az alsó gyűrű alól kiszívod a támasztást úgy elfordul mint a pinty.Ha van a kútban 2m víz hogy pucolod ki a nagyobb dolgokat?

 3. Aki mondta nekem és aki tapasztalta, ott a föld inkább zsíros és agyagos.
  A gyűrű tényleg elfordulhat, de, akkor is elfordulhat, ha Te vagy odalent. Igaz ha Te vagy lent, jobban tudod irányítani a dolgokat, de veszélyesebb is.

 4. Én úgy mélyítek ,hogy senki nincs lent de akár 3m-el is lejjebb lehet mélyíteni a kutat,persze nem kő-ben.Homok kavics agyag.

 5. Speciális felszerelést igényel,a kút-ba egy kisseb méretű betongyűrűt kell letenni,(vágóélest) és markolóval kell szedni az anyagot,mivel ebben a gyűrűben már legfejebb egy törpe férne el.Víz alól is megy a dolog.

 6. Most készulok asni egy kutat. Tudom veszelyes jatek lessz de sajnos nincs arra panzem, hogy felfogadjak egy mesterembert. Megszereztem egy kutasonak az erre a teruletre vonatkozo retegrajzat. Itt egy to volt a regi idokben csak 50 eve lecsapoltak. A talajzat agyagos a talajviz a foldszinttol a 3 méterre megtalalhato. Teknologiai segitsegre lenne szuksegem, hogyn aljak neki. Kutfurot nem akarok személyesen megkeresni mert akkor biztosan fel fog jelenteni. Tudna valaki segiteni?
  desperal@egon.gyaloglo.hu

 7. Papas:
  Kúttisztítást csinálok, valamint gyakran segítkezek kútásónak.
  Agyagos talaj a legjobb a kútásásra, ugyanis ásható (vagyis nem kell csákányolni, réselni a kőzetet), ugyanakkor tömörsége révén megtartja saját magát.
  A kutakat kétféle módon szokták ásni (legalábbis amit én láttam eddig).
  Elkezdik ásni a gödröt. Ez egy kör alakú mélyedés, melynek átmérője megegyezik a béléstest átmérőjével.
  Ha a talaj masszív, és tartja magát, a gödröt mélyítik a talajvíz szintig, majd elkezdik beleereszteni a béléscsövet.
  Ha nem tart a talaj, akkor amint a gödör kb 2 béléstest mélységű, béléstestet eresztenek le, majd így ássák tovább (vagyis a csövön belül van a munkás, és maga alatt ás). Körkörösen ás a bélés alatt, így engedi le folyamatosan a csövezetet.
  Ami feltétlen szükséges: 1 komolyabb szivattyú, vízbetörés esetére; 1 masszív álványzat, csigákkal, kötéllel; megfelelő kéziszerszám; segítő kezek; sok idő, türelem, és idegek 😀
  Mindemellett azt javaslom, hogy gondold meg a dolgot, a emberi élet nem ér fel semennyi pénzzel, és ez nem egy veszélytelen foglalkozás.
  Remélem segítettem, kérdezz, és ha tudok, válaszolok!
  Sky

 8. Valaki segítsen!
  Az ásott kút ami kb 5m mély, 30cm vízzel és rengeteg agyagos homokkal.Ezt szeretném kitisztítani úgy hogy ne kelljen lemenni.Ha valaki tud valami egyszerű teknológiát akkor legyen szíves segítsen.Nem igazán akarom hogy valaki is lemenjen a kútba,mivel vashordó van benne és nem igazán bízom benne.Én régebben voltam lenn,egy furiknyi agyagot szedtem ki belőle.De már most nem mernék lemenni én sem.
  Előre is köszi a segítséget.

 9. Ha tudsz segíts!
  Van az udvaromon egy kb.:20-30m mély beton körgyűrős kút, (pillanatnyilag a föld szintjében lefedve). Szerinted mi lenne a legjobb megoldás a használatához? Én egy kútfejet szeretnék rá (nem kerekes kutat )! az az igazság nem tudom hogy megvalósítható-e? előre is köszönöm

 10. Nos, az én kutam 5,5 m mély, melyből ezidáig még sosem fogyott ki a víz, de most megtette az aszály miatt. Már két hónapja vagy 20 cm víz pang az alján. Az egész házamat ezzel láttam el, de most kénytelen vagyok a méreg drága hálózati vízzel lehúzni a WC-t is. A szivattyút úgy használtam, hogy lent a kútban egy vödörben áll a búvárszivattyú, feljebb egy aknában egy másik kerti szivattyú, amelyek sorba vannak kötve, így tud kb 4,5 bár nyomást produkálni. Tartályom nincs, így amikor kinyitom valamelyik csapot, azonnal beindul a két szivattyú. A probléma csak, amit már említettem, hogy kiapadt a víz. Én arra gondoltam a mélyítés kapcsán, hogy egy fél métert fogok lejjebb menni, mégpedig úgy, hogy veszek két beton körzsalut, leeresztem a kutam közepébe, egymásra helyezem őket és a körzsaluban lévő vizet és homokot fogom kiszivattyúzni. Amikor kezd kifogyni alóla a homok, le fog süllyedni a két gyűrű. Ehhez persze le kell majd ereszkednem, de kötéllétrán megoldom. Figyelő személy és mentőkötél is lesz. Hogy ne legyek nyakig vizes, közben a nagy gyűrűből is szivattyúzni fogom a vizet. Hát, így képzelem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.