Radiátoros fűtés hatékonyság növelése

Tegyünk a radiátor mögé hőtükröt!

Így nem a külső falat fűtjük feleslegesen nagy hőmérsékletre, hanem a beltér felé visszaverődik a meleg. Úgy csináljuk, hogy felülről is elhagyunk kb. 10 centimétert, plusz oldalról is, ahol nagy a látószög elhagyhatunk 10 centimétert. Én így csináltam, és mint a mellékelt képen is látható nem is látszik a radiátor mögötti hőtükör.

Esővízzel töltsük fel a rendszert

Előtte szűrjük át, majd hagyjuk egy kicsit szellőzni. Így nem kerülnek gázok a rendszerbe (a lehulló esőcseppek rengeteg anyagot megkötnek), valamint levél, stb. szerves anyagmaradványok sem. Olcsóbb mint az ioncserélt víz, bár mindkettő lágy víz. Az ioncseréltnél ráadásul kisebb a környezetterhelése az esővíznek(nincs előállítási / szállítási energia + műanyag kanna) . A fűtésnél az okozza a gondot, hogy lassan elvízkövesednek az egyes elemek, ahol hőkülönbség jelentkezik. Ez egy szigetelő réteget alkot, mind a kazán, mind a radiátorok fűtő felületein. Ha régebben csap vízzel töltöttük fel a rendszert, akkor is segíthet, ha évente feltöltjük lágy vízzel, majd mindig leengedjük, pl. tavasszal. Így lassan feloldódik a lerakódott vízkő, és távozik a rendszerből.

2 thoughts on “Központi fűtés hatékonyság növelés

  1. Érdekes kérdés ez a vízkő, nem vagyok szakértő csak egy villamosmérnök, de le tud rakódni egyáltalán nagyobb mennyiségű vízkő egy ilyen rendszerben?

    Mivel ugyanaz a víz kering benne folyamatosan és az ásványi anyagok legfeljebb egyszer tudnak lerakódni, utána már nem vízkövesedik…

  2. Nálam az elmúlt 10 évben többször is le kellett engedni a rendszert. Kazáncsere, keringetőszivattyú csere stb.
    A lényeg: a vízkőt nem tudod leengedni, az új vízzel meg új vízkövet is viszel be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.