Húsevés és klímaváltozás

Hogyan függ össze a globális felmelegedés a hús-evéssel?

Ennek több oka is van:

Az elsődleges ok, a nem teljes növény emésztés metánt termel. A metán a CO2-nél jóval inkább üvegház hatású gáz. Ez akár a 25%-át is kiteheti a globális felmelegedésnek. Jó hír, hogy az állatok maguktól is termelnek olyan antigéneket, amelyek a metán termelés ellen hatnak. Ausztráliában most folynak kísérletek arra, hogy ezt az antigén termelést olyan szintre emeljék, hogy ne keletkezzen metán. Úgy tűnik ez az állatok súly-gyarapodására is jó hatással van, ugyanis javul az emésztés is ez által. Úgy néz ki nem is egy bonyolult eljárás lesz. Egyetlen egy injekció szükséges, ugyanúgy mint egy védő-oltás.

A másodlagos okok a jelentős CO2 termelés, a talaj- és víz-szennyezés, valamint az állatok számára létrehozott legelők miatti erdő-pusztulások. Továbbá a táplálékláncba beiktatott új energia fogyasztó a húsfogyasztásra szánt állat.

Mit tehetek?

Természetesen én is eszek húst. Csak éppen annyit kérek próbálj meg kevesebb húst enni. Ha vegetáriánus kívánsz lenni akkor ajánlom figyelmedbe Henning Müller-Burzler: Egészségesen és allergiamentesen című könyvét. Valamint egy másik érdekes könyvet Az AB0 terv-et. Az elsőben egy vegetáriánus írja le, hogy mit tapasztalt, milyen betegségeket kapott el, amikor vegetáriánus lett, és hogyan tapasztalta meg mi a jó a szervezetének.
A másik is egy érdekes könyv. Ezt egy orvos írta, aki a vérképeket tanulmányozta vér-csoportonként étkezések után. Ő azt állapította meg, hogy az állati eredetű fehérjék mindenképpen keményítik az érfalakat. Különösen rossz hatással vannak az olyan állati eredetű étkek, amik közelebb állnak az emberhez genetikailag. Ilyen pl. a sertés hús. Vannak olyan vér csoportok, akik ha mellőzik teljesen a húst az étrendjükből, komoly problémákkal nézhetnek szembe. Ilyen pl. az én vér csoportom is, 0-ás vagyok. Ennek ellenére igyekszem kevesebb húst enni.

Amennyiben csökkented a bevitt hús mennyiségét, akkor megnöveled a várható élettartamodat is. Ennek a másik oka az, hogy általában a húsban jobban felgyülemlenek a méreganyagok, amelyeket mi emberek termelünk, illetve szórunk szét a természetben. Illetve a különféle anyagok, amiket azért etetünk velük, hogy minél nagyobbra, minél hamarabb nőjenek.

Az élettartam növelés a legújabb kutatások szerint összefügg a bevitt étel mennyiségével is. Kísérletekben figyelték meg, hogy azok az egerek, amelyek 75%-át kapták csak a tápláléknak társaikkal ellentétben, kb. 30 százalékkal tovább éltek. Ez az idővel a szervezetben felhalmozódó oxidánsok mennyiségével lehet összefüggésben.

2 thoughts on “Húsevés és klímaváltozás

  1. Én vegán vagyok, már kicsit több mint 5 éve. Az egésznek a kulcsa a változatosan felépített étrend. Így is egészséges marad az ember, csak akkor betegszik meg valaki, ha nem elég tájékozott, és ezáltal egyoldalúan táplálkozik. Én eddig csak előnyeit tapasztaltam. Jobb a közérzetem, szebb a bőröm és a hajam állapota, jobb a kedvem, sokkal több energiám van. A lényeg pedig, amiért tulajdonképpen abbahagytam a húsevést, az állatok szeretete. És én nem ölöm meg a barátaimat :-))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.