főzés gázon

Főzési tippek

A főzésnél fogy el szinte a legtőbb energia a konyhában. Ha van mikrohullámú sütő a konyhában, és nem félsz tőle, akkor a rövidebb melegítéshez / főzéshez azt használd. Bár nekem a mikrohullámú sütő­vel kapcsolatban elég komoly kétségeim vannak. Valahol régebben olvastam, hogy igazából a burkolat sem véd meg minket a sugárzástól. Ajánlottak is egy próbát, én is kipróbáltam: helyezz egy mobiltelefon­t a mikródba. Majd anélkül, hogy elindítanád csukd be az ajtót. Hívd fel, ha csörög nem jó a mikrosütőd szigetelése, sok sugárzást kienged. Ez a teszt azért lehetséges, mivel közel azonos frekvencián működik a mobil és a mikró.

Következzenek a főzési tippek:

  • Rakjunk fedőt a lábasra! Ha fedő­t rakunk főzés közben az edényekre, akkor nagyon sok hőenergiát megtakarítunk. Ráaásul a páraelszívó­t is kevesebbet kell járatni. Az étel is hamarabb megfő.
  • Ha van kukta otthon használjuk! Ugyanaz az elv nagyjából mint az előző pontnál. Itt a nyomás is segít.
  • A sütőt 10 percel is elzárhatjuk a sütés befejezése előtt. Ha bent hagyjuk még egy fél órát és nem nyitjuk ki a sütőajtót, akkor a melegben magától is tovább sül az étel. Mi ezt véletlenül fedeztük fel. Egy áramszünetkor leállt a sütőnk. Még 10 perc lett volna hátra. Nem nyitottuk ki az ajtót, és fél óra múlva ugyanúgy kész lett az étel! zt, hogy mennyivel előbb kell elzárni, mindenki maga kisérletezheti ki. Indulj 1-2 percről majd fokozatosan emelheted az időtartamot.
  • Használj főzőládát, vagy használd a hűtőtáskád / hűtődoboz­odat. Mi is az a főzőláda, főződoboz? Magad is elkészítheted szinte bármilyen természetes, vagy maradék szigetelőanyag­gal kibélelsz bármilyen megfelelő méretű dobozt. Előbb zárd el az étel alatt a gázt. Majd rakd be a dobozba. A dobozban az étel tovább fő, mivel nem engedi ki a meleget. Ezt is neked kell kikisérletezni, hogy mennyi idő alatt fő meg az étel.
  • Ha van olyan edénykészlet­ed, készíthetsz tornyot is belőle. Ilyenkor a fedő helyett a másik edény kerül az előző tetejére. Az alsó edény melegíti a felsőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.