termő­föld nélküli hegyoldalakOdakint esik. Nem is esik szakad. Jéggel keverve. Nem normális dolog. Régen nem voltak ilyen gyakran ilyen jellegű esők. Változik a Föld éghajlata. Erről jut eszembe a talajerózió.

Mi is az a talajerózió?

Amikor a föld rétegeit elhordja a szél vagy a víz. Ez sokszor természetes folyamat. A mai világban, viszont a nagyüzemi termelés, valamint az emberi mohóság következtében egyre több helyen maga a termőföld kerül veszélybe. Ez pedig hosszú távon az élelmiszer ellátásunkat veszélyezteti. A termőréteg eltűnése után a növények is nehezen tudnak visszatelepedni a lepusztult területekre. Csupasz sziklás hegyoldalak, és sivatagos homokdombok a legjellemzőbbek a folyamat végén.

Mit tehetünk a talajerózió ellen a Föld védelméért?

  • Erdő­ket kellene ültetni. Otthon ez nehéz, de ha van parlagon heverő föld­ed, ültess fákat rá. Ha a házad előtt van hely oda is ültethetsz. Vagy szervezz faültető napot a lakóhelyeden. A fa gyökerei megvédik a talajt az eróziótól.
  • Ha van puszta föld­ed ültess bele fűmagot. Ha nem szeretsz füvet nyírni talajtakaró növényeket (borostyán a kerítésre, futó tuja vagy hasonló az árokpartra). A talajtakarók a föld kiszáradását is megakadályozzák, valamint gazdag élővilágot varázsolhatnak a termőtalaj közelébe.
  • Mulcsolj. A mulcsolásról már írtam egy cikket, néhány napja. Ez az erdő avarját utánozza.

Tudtad?

A Magyarországon néhány évtizede jelentkező áradások is a környező országokban és a mi hegyeinkben az erdők kivágásai miatt is keletkeznek. A tavaszi hóolvadást és az esőket nem tartja vissza a fák gyökere és az avar. Így a föld is lassan lemosódik a hegyekről. A puszta sziklák pedig még inkább fokozzák a víz gyors lefolyását. Az erdőkben a az erdő talaja és az avar, valamint a gyökérzet, csak lassan engedi le a vizet. A gyorsan lefolyó víz az évezredek alatt keletkezett termőtalajt magával ragadva a folyómedreinket tölti fel. Mivel a folyómedret az utóbbi évtizedben nem kotorják rendszeresen, így a gátak között egyre “magasabban” folyik a folyó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.