Jó pár éve elkezdett Magyarországon is elterjedni a bioetanol (etanol, E-85) talán zöldnek is nevezhető üzemanyag. Érdekesnek tűnt, ezért igen hamar a mi családunk is kipróbálta. Amit tudni kell róla – bár kb. 20%-al többet fogyaszt belőle az autó – kevesebbe kerül mint a benzin és sokkal kevesebb káros anyagot tartalmaz a motorban történő elégését követően. Még a motor élettartamát is megnöveli.

További információk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bioetanol

http://www.autonavigator.hu/tippek_tanacsadok/mire_jo_az_e85-4199

http://www.vezess.hu/magazin/2009/07/16/benzin-helyett-alkohol/

A saját tapasztalatunkat is szeretném itt megosztani. A 2005-ös évjáratú benzines Renault személygépkocsink mintegy 10.000 km-t megtett vele gond nélkül, mindenféle átalakítás nélkül. Nyári kánikulában tisztán etanol, ősszel és tavasszal az időjárástól függőn 50-70% etanol, télen 20-30% a benzinhez keverve, ebből is és abból is tankolva. A motor ugyanúgy járt és szépen működött, a kipufogógáz szaga szinte már kellemes volt. Összességében mi nagyon meg voltunk vele elégedve. Olcsóbb és sokkal tisztább közlekedést jelent.

Sajnos nemrégen az alábbi hírlevelet kaptuk a holtankoljak.hu oldalról.

Lezárul egy korszak az autósok számára, legalábbis Magyarországon. Az E85 bioetanol üzemanyag hamarosan kivonásra kerül a töltőállomásokról. Az AGIP kutakon még szeptember 30-ig tudnak tankolni zöld üzemanyagot az autósok, igen kedvező, 256,9 forintos literenkénti áron.

A világ egyre nyitottabb a megújuló energiaforrások irányába. Ami a közlekedést illeti, igyekszünk kiváltani az olajszármazékokat megújuló energiákkal. Ennek a kezdeményezésnek volt élenjárója a Hungrana Kft., aki az E85 üzemanyagot bevezette a magyar piacra. Lehet mondani, hogy jókor, jó helyen lépett a Szabadegyházi gyár, hiszen a termék bevezetését követően 2011-ben már 400 forint közelébe emelkedett a benzin literenkénti átlagára. Így az E85 a maga több mint 100 forintos árkülönbségével egy reális alternatíva lett a magyar autósok számára. Robbanásszerűen elterjedt a kutakon, 2 év alatt sikerült 420 kútból álló hálózatot kiépíteni. A hálózathoz csatlakozott a Mobil Petrol, az OIL! és AVIA kutak, az AUCHAN és az AGIP is.

Ez az új üzemanyag segített jó néhány magán töltőállomásnak is, akik az E85-nek köszönhetően megmenekültek a bezárástól. A felhasználók pedig olykor literenként 100 forintot spóroltak a korábbi benzines tankolásaikhoz képest. Mindenkinek jó volt. Rengeteg autószerelő műhely specializálódott a benzines autók átalakítására, egy kb. 50.000 forintos készülék beszerelését követően akár 100%-ban is lehetett E85-el járni. Hiszen így nem volt hidegindítási gond télen, és nem kellett felesbe tankolni a benzinnel. Régi szép idők. Persze odafigyelés is kellett az E85-höz, mind a kutak részéről, mind a felhasználók részéről. Mivel alapvetően az alacsony ár miatt tankolták – és nem azért mert jóval kisebb a káros anyag kibocsájtása -, ezért a bioetanol tulajdonságairól beszélni kellett. Ezek közé tartozott, hogy oldja a szennyeződéseket a csövekből, felveheti a vizet, és ha nincs át alakítva az autó, akkor csak 95-ös benzinnel együtt tankoljuk. A dolog éveken át működött.

A motoros világbajnok, Talmácsi Gábor lett a termék nagykövete, akinek segítségével még nagyobb ismertségre tett szert az E85. Már túl szép volt, hogy igaz legyen. És jött aminek jönnie kellett, jövedéki adóemelés két lépcsőben, összesen 55 forintos adóteher literenként! Ez megpecsételte a termék sorsát, amelynek következtében mára az E85 nem életképes a magyar piacon. Nyilván ha 500 forint lenne a benzin literenkénti ára, akkor továbbra is egy reális alternatíva lehetne az autósok számára, viszont az olajárak manapság igen alacsony szinten vannak. Ami persze jó, mert a benzin is olcsóbb, de az E85 megszűnésével egy olyan zöld üzemanyag szűnik meg, melynek használatával tettünk környezetünkért.”

Szomorúak vagyunk, hogy egy ilyen jó megoldás vissza fog szorulni hazánkban. Reméljük, azért ezzel az írással sokak figyelmét fel tudjuk hívni a kedvező áru utolsó „kortyolási” lehetőségre.

Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.