Csináljunk üzletet a környezet védelméből!

Sok ember sajnos úgy gondolja „nem áll érdekében” szelektíven gyűjteni a hulladékot. Tegyük azzá, hogy mindenkinek megérje!

Mért csak a boros üveg betétdíjas?

Véleményem szerint, ha a boros üvegen kívül másra lehetőleg minden palackra (legyen az üveg, műanyag, pezsgős vagy befőttes) betétdíjat szabnának ki az embereknek érdekükben, állna visszaváltani.

Persze ez nem csak a palackokra vonatkozik! Úgy sejtem mindenki ismeri az általános iskolában papírgyárak által kiírt „papírgyűjtéseket”, amikor is az összegyűjtött papír után az osztályoktól a gyár felvásárolja a zsákmányt újrahasznosítás céljából.

Ugyan az csak kicsiben!

Az újhasznosító cégek által kihelyezett gyűjtőpontokon felvásárolnák a civil ember papír vagy épp műanyag hulladékát.

Én sem vallom magam hatalmas környezetvédőnek, de mindig azon gondolkodom, hogy tehetném jobbá.

Már nem dohányzom! A dohányosokra sem azért haragszom, mert közterületen károsítják elsősorban a saját szervezetüket, ez az ő döntésük, azért viszont rendkívül  haragszom, hogy a csikket szétdobálják ehhez sajnos nagyban hozzájárul a kukák hiánya.

Most pedig nézzük ez előnyöket.

A háztartásokba felhalmozott üveg visszakerül a gyártóhoz, bár a termelés lecsökken

a munkaerőre mégis szükség van a palackok tisztításához

nyári kánikulában felhörpintett üdítős palack 3 perc múltán a kukában landol, viszont ha a pénzem áll abban a palackban meg gondolandó, hogy elsétáljak-e az első gyűjtőpontig

5 thoughts on “Csináljunk üzletet a környezete védelméből!

 1. Nálunk azt vezették be, hogy a papírt, műanyag palackokat, az üveg és fémhulladékot külön gyűjtve hetente díjmentesen elszállítják, cserébe új gyűjtőzsákokat adnak (amiért egyébként fizetni kéne). Mivel emiatt a hagyományos háztartási hulladék sokkal kevesebb, elég kisebb kuka is, aminek természetesen a havi díja is kevesebb. Gyakorlatilag házhoz jönnek a szelektív szemétért, nekünk tényleg csak annyit kell tenni, hogy meggondoljuk, melyik zsákba dobjuk.

 2. miután megírtam 2 napra rá már hozzánk is elért a “szeretet csomag” és örülök is neki. Így sem történik más csak van egy közvetítő a hétköznapi ember és az újrafeldolgozó cég között ez pedig a vállalat aki elviszi a szemetünket csak ő összegyűjti vagyis inkább mi gyűjtjük össze neki és eladja azoknak a cégeknek akik újrahasznosítják. így az az érdekes helyzet áll elő hogy te fizetsz a szolgáltatásért és a szemetedből még egyszer profitálnak. érdekes

 3. De örülök egy ilyen bejegyzésnek 🙂

  Én nem bánom, ha a már egyszer kifizetett szemétdíjon felül a külön gyűjtött újrahasznosított hulladékból is megpróbál profitálni, mert legalább továbbra is célja marad a szelektív hulladék összegyűjtése.

  Én megpróbálok minél kevesebb szemetet a kukába dobni (papír, üveg, műa a szelektívbe, + a megmaradt kaját a csirkének adjuk), de hiányolom, hogy a sörösdobozokkal nem tudok mit kezdeni.

  Bár több tescoban van már hulladékgyűjtő pont, ahol fizetnek egyes szemetekért :), de nálunk még nincs ilyen, úgyhogy nem tudom mennyire hatékony, vagy hogy mennyire csábítja a szegényebbeket a kukázásra?

 4. Nagy örömmel tölt el, ha ilyen cikkeket olvashatok! 🙂
  Hajrá, mutassuk meg avilágnak, hogy mi sem vagyunk barbárok, és tiszteljük a környezetet!

 5. Nagy örömmel tölt el, ha ilyen cikkeket olvashatok! 🙂
  Hajrá, mutassuk meg a világnak, hogy mi sem vagyunk barbárok, és tiszteljük a környezetet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.