aszalásA fagyasztóládák bizony sok energiát fogyasztanak, s szinte folyamatosan üzemelnek. A tartósításnak elég kényelmes, s biztos hatással kecsegtető módja a fagyasztás, de némi idő ráfordítással sokat takarékoskodhatunk.

A természetes aszalás az egyik legenergiatakarékosabb megoldás, de mindent nem lehet így, s a por- és darázsvédelemről is gondoskodni kell. Ha mesterségesen aszalunk, akkor plusz energiát is be kell fektetnünk, de csak az aszaláskor, s a további tárolás szintén nem igényel plusz energiabefektetést.

Az aszalás további előnye a helytakarékosság is!

Én csavaros tetejű befőttes üvegekben oldom meg az aszalványok száraz helyen való tárolását. Így sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mint a fagyasztóban, vagy hagyományos befőttként.
A befőttek szintén csak készítésükkor igényelnek energiát (pl: hőkezelés). Ha gondosan járunk el, akkor tartósítószer nélkül is a kívánt eredményt fogjuk elérni. A hőkezelés és a cukor (bio, vagy méz) elegendő a jó befőtthöz.
Viszont a befőttek jóval több helyet igényelnek, mint az aszalványok, s legtöbbször hozzáadott cukrot is tartalmaznak.

Fagyasztó térfogatnak elegendő a kombinált hűtők által kívánt méret, vagy egy 100 l körüli fagyasztó egy család részére. Ide tehetjük az ideiglenesen fagyasztásra szánt ételeket (nyersanyag, általunk félkész, vagy kész ételek), amiket pár héten, vagy hónapon belül elfogyasztunk.
Illetve ide kerülnek a másképp nemigen tartósíthatók is, pl.: eper, szeder, málna, ribizli. Ezek aszalása nem igazán megoldható, s lekvárként egész más az élvezeti értékük, felhasználhatóságuk. De ide kerülhet 1-2 csomag fagyasztott tök, vagy uborkasaláta. De gyalult tököt nem kell sokat tenni, ha laskatököt is vetünk, mert a tárolható fajtája legalább februárig felhasználható, s csak március, április, május hó tökfőzelék igényét kell a fagyasztóba tárolnunk.

De gondoljunk más télálló, vagy tárolható gyümölcsre, zöldségre is. Ilyen az alma, körte, kivi (saját), citrom(saját), sütőtök, krumpli, sárga-, fehér-, cékla-, cukorrépa, zeller, pasztinák, fehér káposzta, karalábé, csicsóka, szőlő (néhány hónapig), szárazbab, dió, mogyoró, kelkáposzta, kelbimbó.
De vannak fagytűrő zöldségek, amik az első enyhe napokon, már fejlődni kezdenek, s hamar szedhetőek lesznek: téli saláta, spenót, debreceni világos zöldborsó, hagyma, foghagyma.
Könnyen aszalható zöldség-gyümölcs. Alma (természetesen is), szilva (régi fajta, nem leveses), cseresznye, meggy, zöldbab (előfőzve, vigyázz! ne barnuljon meg), sózott cukkini szeletek, sárga- és fehérrépa (előfőzött), paprika (előfőzött, lecsónak), paradicsom (mag nélkül).
Fele víz, fele méz keverékében előfőzött érett, de kicsit kemény gyümölcsök aszalva kitűnő csemegék (ezután már nem vágysz gumicukorra!). Ilyen a szilva (ringló is ), körte, őszibarack, sárgabarack.

Befőttként is eltehetünk gyalult tököt, zöldbabot, zöldborsót, cseresznyét, meggyet, töltött paprikát.
Különböző savanyúságokat is tehetünk a kamrába, akár vegyesen is.

Zöld fűszerek eltehetők szárítva is, de olajban is tartósíthatjuk őket, s pl. a petrezselyem még a hó alól is szedhető.

Ha erdei bogyókat gyűjtünk, azokat is aszalhatjuk (csipkebogyó, fekete bodza). Kitűnő teákat főzhetünk belőlük. Nem csak az almát aszaljuk, hanem a héját is szárítsuk! (Porítva C-vitamin bomba.)

1 thought on “Aszalás, befőzés – fagyasztóládák helyett!

  1. Tormában több a C vitamin mint a citromban. Mindenhol megterem, jól tárolható; későősz koratavasz az idénye.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.