tojás és a koleszterin

Miért is hisszük, hogy baj van a tojással?

Az orvosok rájöttek, hogy a magas koleszterinszint összefügg a szív és érrendszeri betegségekkel. Ezért első reakciójuk az volt, hogy ilyen esetekben le kell tiltani a magas koleszterin tartalmú ételeket. Így került a 220-230mg koleszterin tartalmú tojás is “bűnlajstromra”. Azóta is megmaradt az emberekben a tévhit, hogy a tojás bizony veszélyes az egészségre.

Mi is a valóság?

A koleszterin szint emelkedését a telített zsírok okozzák inkább, mint a telítetlenek. A tojás nem telített zsírokban gazdag. A telített zsírok fő forrásai inkább a zsíros húsok és sütemények.
Tegnap láttam a spektrumon egy ausztrál filmet. Itt egy orvos vállalta, hogy több héten keresztül napi 4 tojást eszik meg. Lemérte a kísérlet elején a koleszterin szintjét és a végén. Az elején 3,88 volt. A végén a műszer már csak annyit jelzett ki, hogy “LOW” azaz alacsony szintre ment le az érték. A műsorban mutattak egy testépítőt is, aki napi 18 tojást evett meg, de neki is alacsony volt a koleszterinszintje.

A tojás rengetek értékes anyagot tartalmaz

Ezért érdemes enni. E mellett fontos fehérjeforrás is.

Mire figyeljünk még a tojással kapcsolatban?

A boltokban kapható tojáson található kódok egy számmal kezdődnek. Ez az alábbiakat jelenti:

  • 0 – bio tojás. Ez a legjobb minőségű.
  • 1 – szabadtartásos rendszer. Ez sem annyira rossz, de bejöhetnek már a különféle étrendkiegészítők, tojató szerek.
  • 2 – Itt már zárt épületekben tartják a tyúkokat. Itt is bejönnek az étrendkiegészítők.
  • 3 – Ketreces tartás. Ez zárt épületben, egymás tetejére helyezett ketrecekben történik. A tyúkoknak eléggé nem természetes körülmények között kell élniük. A kapirgáláshoz szokott lábaikkal rácsokon kell kapaszkodniuk. Itt már előszeretettel alkalmazzák az antibiotikumokat, a tojató és más szereket, amelyek a tojásban is megjelennek.

Tehát a sorszám emelkedés a minőség romlásával is összefügg. Bár igaz az is, hogy a madárinfluenza miatt a zárt tartások előnyben vannak.

A második része a jelölésnek egy 2 betűből álló ország kód. Itt a ‘HU’ jelenti azt, hogy magyarországi származású. Ez azért fontos, mivel minél távolabbról szállítanak valamit annál nagyobb a környezetterhelés.

A tojás kb. 3-4 hétig tartható el hűtőben.

Tippek

  • Ha otthon sütünk kenyeret, akkor a tojás héjat is felhasználhatjuk. Mossuk meg alaposan kívül-belül, majd szárítsuk meg. Törjük össze amennyire tudjuk, majd kávédarálóban port készíthetünk belőle. Ebből a fluourban és kalciumban gazdag porból keverjünk 1 kávéskanálnyit a kenyér tésztájába. Az így készült kenyér véd a csontritkulás és a fogszuvasodás ellen.
  • A komposztban is lebomlik, csak törjük össze amennyire tudjuk
  • Amíg nem mossuk meg a tojást, tovább eláll. Ugyanis a vízzel egy védőréteget lemosunk róla.
  • Ha tehetjük tartsunk tyúkokat, vagy vásároljunk a minél közelebbi termelőtől. Így a szállítási energiát is megspóroljuk, valamint támogatjuk a “helyi” termelőket.

3 thoughts on “A sokat szídott tojás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.