Napenergiás fűtés

Húzzuk el a függönyt!

Ha elhúzzuk a függönyt amikor besüthet rajta a nap. Négyzetméterenként kb. 800W energiát engedünk be így a lakásba. Ugyanis a csipkefüggönyök is a napfény java részét visszaverik. Ha felhúzzuk a függönyt, akkor a betévedt napsugarak java része csapdába esik. ide oda verődik, míg végül elnyelődik és hővé alakul.
Az egyik barátom mivel nem nagyon van pénze így októberben még nem nagyon gyújtott be. 17C fok volt a lakásában. Kipróbálta a függöny elhúzást, és 19C-ra melegedett egy napos napon a lakása.
Nálunk is folyamatosan 23 fok körül volt október közepéig csak ezzel a módszerrel, más fűtést 1-2 alkalommal alkalmaztunk csak.

2 thoughts on “A nap melege

 1. Hasonlóan jó trükk, nyáron ugyaennek a módszernek a fordított alkalmazása. Jelentős hűtési költség takarítható meg így.

  Alapesetben a nyári felmelegedés úgy megy végbe, hogy az ablakon besüt a nap, a napsugár odabenn hőenergiává válik a falakban, amik felmelegítik a szoba levegőjét. Ha a besütő nap sugárnak útját álljuk, egy árnyékoló szerkezettel, akkor az nem tudja felmelegíteni a belső teret. A külső árnyékoló a leg hatékonyabb (lamellás árnyékoló vagy redőny) kevésbé jó a belső reluxa valamint a függöny. Ez utóbbi esetben a napsugár bejön a lakásba, csak nem a falat melegíti át, hanem a függönyt, reluxát.

  A módszer csak addig működik jól, amíg az épület (falak, födémek) át nem melegedett.

 2. A legegyszerűbb, egyben a legjobb napkollektor
  az ablak.Magyarországon az átlagos teljesítmény kb.
  6-700w/m2. Ez télen a laposabb napsugárzási szög
  miatt (kb.19 fok) hatékonyabb, persze ha süt a nap
  és déli fevésű az épület. Nyáron természetesen
  árnyékolni kell úgy, hogy az árnyékoló ne a lakásba
  sugározza a meleget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.