hibernáld ha nem használod!Amennyiben számítógépen dolgozol, és eljársz ebédelni, akkor sok energiát megspórolhatsz azzal, ha ilyenkor hibernálod a számítógéped. Használhatod a hibernálást akkor is, ha pl. hosszabb megbeszélésre mész.

Az egyetlen hátránya a hibernálásnak, hogy a hálózathoz kötött programok kapcsolatai megszakadhatnak (pl. ftp, ssh kapcsolatok). Egyszerűbb ha kipróbálod melyik programodat zavarja a hibernálás és melyiket nem.

Nekem nagyszerűen működik a benti és az otthoni számítógépen is. Éjszakára is hibernált állapotban szoktam a gépet hagyni.

Mi is az a hibernálás?

A hibernáláskor a gép a memória tartalmát (programok állapotát), a merevlemezre menti és kikapcsol. Így amikor legközelebb bekapcsolod, akkor ugyanott folytathatod a munkád ahol abbahagytad.

Windows XP alatti hibernálás beállítása

Start menü / beállítások / vezérlő pult / Energiagazdálkodási lehetőségek ikonra kattints.

Itt válaszd ki a “hibernálás fület”, a “Hibernálás engedélyezése” legyen ki pipálva

Ok.

Most, ha a  Start menü / számítógép kikapcsolása.., akkor ha lenyomod a “shift” billentyűt megjelenik a “hibernálás” felírat. Arra kattintva hibernált állapotba kerül a gép. (Esetleg, ha más beállításokkal rendelkezik a gép, akkor egy lenyíló listából tudod kiválasztani a hibernálást.)

Majd kapcsold le a monitort is. Ezzel kb. 120-200W-ot takaríthatsz meg ebédidőnként. Havonta 2-4 KW-ot.

A hibernálásból a visszajövetelhez kapcsold be a számítógépet a szokásos módon. (kb. )

Ennyi 🙂

És még egy tipp

A második tippem az, hogy szerezzetek be kikapcsolható konnektort, amelybe a számítógépet, nyomtatót, scanert stb. dugjátok. Ezt is le lehet kapcsolni, miután hibernáltad a gépet. Így további 10-15W-ot takaríthatsz meg óránként, perifériánként – monitor, gép, nyomtató, scaner darabonként kb. mind ennyit fogyaszt). Így, ha éjszakára is kikapcsold a konnektort az havonta 1 gép és 1 nyomtató esetén további kb. 14KW megtakarítást jelent.

1 thought on “2 tuti energiatakarékossági tipp ebédidőre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.